• 23 jun 2022
The Heerlen Rooftop Project opent op 2 juli voor publiek

The Heerlen Rooftop Project opent op 2 juli voor publiek

  • 23 jun 2022
Vanaf 2 juli is het voormalig parkeerdek van Q-Park Putgraaf in Heerlen te bezoeken als een kleinschalige urban farming tuin. Het groene initiatief op het betonnen dak is ontstaan in het kader van the Heerlen Rooftop Project, en komt uit de koker van SCHUNCK.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Plantenbakken vol kruiden, groenten, eetbare bloemen en heerlijke zitjes zorgen samen voor een groene oase in het Heerlense dakenlandschap. Tot mid-oktober is er in de daktuin van alles te beleven, waarbij talrijke kleinschalige activiteiten uitnodigen voor ontspanning en ontmoeting. Het architectencollectief Selvatico, één van de winnaars van de ideeënprijsvraag (2019) van the Heerlen Rooftop Project, heeft het ontwerp gemaakt. Dit activistische project heeft een concreet doel: aandacht scheppen voor een ontzettend groot onbenut potentieel – het stedelijke dakenlandschap – in de context van een enorme uitdaging, ons klimaat!  

In het weekend van 2 en 3 juli opent de daktuin voor bezoekers. Er is onder meer een (non-alcoholische) Rooftop bar, waarin De Twee Gezusters bezoekers verwelkomen. Voor de kleinste bezoekers is er een schmink- en knutselprogramma. Tot en met eind oktober is het dak in de weekenden tussen 12.00 en 20.00 uur geopend. Bij slecht weer is er een vervangend programma bij De Twee Gezusters.

Feestelijke opening

De opening van de daktuin vindt plaats op 30 juni 2022, van 17.00 tot 20.00 uur. Onder het genot van een (alcoholvrij) drankje en een live jazz combo wordt het glas geheven op de start van Fase 2 van dit ambitieuze project, door onder meer Kor Bonnema (Directeur Bestuurder SCHUNCK), Andrea Croé (Curator Architectuur SCHUNCK), René Seijben (Manager Expojaar, IBA Parkstad Limburg) en Roel Wever (Burgemeester Heerlen). Voor architectuurprofessionals begint de middag om 15.00 uur met een voorprogramma in SCHUNCK. Het programma begint aldaar met een open oproep van het Stimuleringsfonds Creative Industrie ‘Bouwen vanuit de bodem’, en wordt afgerond met twee inspirerende lezingen door Peter Veenstra (LOLA Landscape Architects) en Selvatico (ontwerpers van Rooftop Heerlen).

Over the Heerlen Rooftop Project

Ons klimaat is een van de grootste uitdagingen voor de komende tien jaar. The Heerlen Rooftop Project richt in deze context haar volle aandacht op het onbenutte potentieel van de stad: het betonnen dakenlandschap. Heerlen is in de zomer één van de drie warmste steden van Nederland. De hittestress wordt met name veroorzaakt door het vele beton waar de platte daken in Heerlen centrum debet aan zijn. Het probleem schept een uitgelezen kans voor verandering. Het dakenlandschap biedt ruimte voor experimentele en innovatieve oplossingen, zoals duurzame voedselproductie, klimaatadaptatie en nieuwe vormen van openbare ruimte. De tijdelijke daktuin op de parkeergarage Q-Park de Putgraaf geeft hier een voorproefje van. Een geïntegreerde aanpak van de grijze daken die nu de skyline van Heerlen vormen, kunnen het perspectief van de stad veranderen waardoor deze gezonder, beter leefbaar en toekomstbestendiger kan worden.

The Heerlen Rooftop Project maakt onderdeel uit van het expojaar van IBA Parkstad. IBA Parkstad stimuleert de transformatie van de regio door ingrepen in de stedelijke omgeving te ondersteunen. Het vergroenen van daken is een goed voorbeeld van een dergelijke ingreep met meerdere positieve effecten.

Projectpartners the Heerlen Rooftop Project: Q-Park. VOC- vastgoed, IBA Parkstad Limburg, Mondriaan, De Twee Gezusters. 

Automobilisten kunnen gebruik maken van het speciale parkeertarief van 5 euro door vooraf te reserveren bij Q-Park.

Meer achtergrondinformatie over de verschillende fases van het project, de inspirerende resultaten van de internationale ideeënprijsvraag en de zomerprogrammering is hier te vinden.

Top