• 20 apr 2023
Tentoonstelling Gluckauf van Bertien van Manen geopend in SCHUNCK museum
Opening Bertien van Manen, Gluckauf

Tentoonstelling Gluckauf van Bertien van Manen geopend in SCHUNCK museum

  • 20 apr 2023
Afgelopen zondag, 16 april, opende de tentoonstelling Gluckauf van internationaal gerenommeerd fotografe Bertien van Manen, in SCHUNCK. De feestelijke opening vond plaats in het bijzijn van voormalig conservator fotografie van het Stedelijk Museum Amsterdam Hripsimé Visser en wethouder Cultuur van de gemeente Heerlen, Jordy Clemens. Gluckauf toont een bijzondere selectie persoonlijke en ongepolijste beelden die Van Manen maakte op haar vele internationale reizen naar mijnwerkersgemeenschappen. De tentoonstelling is tot en met 3 september te bezichtigen.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Opening_tentoonstellingen SCHUNCK089.jpg

Artistiek directeur Fabian de Kloe en wethouder Cultuur te Heerlen, Jordy Clemens tijdens de opening van tentoonstelling Gluckauff

De fotografietentoonstelling Gluckauf in museum SCHUNCK vertelt het verhaal van mijnwerkersgemeenschappen in onder meer New Sharlston, de Appalachen en Siberië. De naam Gluckauf verwijst naar de groet die mijnwerkers elkaar gaven, waarbij zij elkaar een veilige terugkeer wensten na een dag onder de grond te hebben gewerkt. Tijdens de opening van de tentoonstelling werd tevens het boek Gluckauf gepresenteerd, met daarin nog niet eerder in boekvorm gepubliceerde foto's van Bertien Van Manen. Marcia Luyten schreef de begeleidende tekst voor het boek. In de tentoonstelling wordt ook de 55 minuten durende film ‘Let’s Sit Down Before We Leave’ (1995) getoond.

Dani Silvia -  20230416 Schunck Bertien van Manen -1295.jpgTentoonstelling Gluckauf

“Bertien weet met haar fotografie diep door te dringen in het leven van mensen en doet er tegelijkertijd alles aan om de clichés van pittoreske armoede en ontbering te vermijden. Ze weet wat ze wil vastleggen zonder afbreuk te doen aan de spontaniteit. Ze zoekt naar schoonheid met een randje, poses die nooit statisch zijn en situaties die zowel warmte als hardheid uitstralen”, zei voormalig conservator fotografie van het Stedelijk Museum Amsterdam Hripsimé Visser, over het werk van Bertien van Manen.

Over Bertien van Manen

Fotograaf Bertien van Manen (Den Haag, 1942) wordt gezien als een van de vernieuwers van de documentairefotografie. Over de hele wereld fotografeert zij mensen in huiselijke situaties in gebieden waar politieke en sociaal-maatschappelijke veranderingen plaatsvinden. Van Manens fascinatie voor mijnwerkersgemeenschappen komt voort uit haar jeugd. Zij groeide op in Heerlen, voormalig centrum van de Oostelijke Mijnstreek, waar haar vader werkte als ingenieur voor de Staatsmijnen. Van Manen zat op school met kinderen van mijnwerkers en voelde zich op haar gemak in de warme en pretentieloze gezinssituaties bij hen thuis. Kenmerkend voor Van Manens werk is dat zij erin slaagt dicht bij haar onderwerp te komen. In plaats van op en neer te reizen naar een plek dompelt zij zich onder in de plaatselijke cultuur en leeft zij samen met de mensen wiens leven ze documenteert. Van Manen fotografeerde ook in onder andere Hongarije, China en gebieden in de voormalige Sovjet-Unie. Haar werk is wereldwijd tentoongesteld in musea als Museum of Modern Art in New York, Maison Européenne de la Photographie in Parijs, Stedelijk Museum Amsterdam en FOAM Amsterdam. 

Gluckauf

18 april t/m 3 september
SCHUNCK Glaspaleis
Bongerd 18 te Heerlen
Openingstijden: di t/m zo van 11.00 tot 17.00 uur.
Entree: volwassenen € 8,50, studenten € 6,80, kinderen gratis.

Top