• 10 mrt 2022
SCHUNCK Museum opent tentoonstelling Keith Haring: Grace House Mural met dansvoorstelling Epochal Songs

SCHUNCK Museum opent tentoonstelling Keith Haring: Grace House Mural met dansvoorstelling Epochal Songs

  • 10 mrt 2022
Afgelopen dinsdag 8 maart werd de tentoonstelling Keith Haring: Grace House Mural geopend in SCHUNCK Museum in Heerlen door directeur Kor Bonnema en artistiek directeur Fabian de Kloe. Ook namen kunstenaar Jan Rothuizen en danser en choreograaf Muna Tseng - vrienden van Keith Haring - het woord.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Muna Tseng verzorgde een bijzondere opvoering van Epochal Songs (1982) met een lichtinstallatie als decor, speciaal ontworpen voor de tentoonstelling, door lichtdesigner Thomas Dunn en componisten Bruce Tovsky en Tracy Wuischpard. Deze lichtinstallatie toont de decorstukken die Haring begin jaren '80 ontwierp voor de dansvoorstelling. De focus van de tentoonstelling ligt op het spontane en performatieve karakter van Harings oeuvre. Haring tekende en schilderde veel in openbare ruimtes, zoals het metrostelsel in New York en jongerencentrum Grace House. De dertien wandstukken van de muurschildering Grace House Mural in SCHUNCK zijn voor het eerst in Europa te zien.

Opening Keith Haring for Web-59.jpg

Muna Tseng voert Epochal Songs op in de lichtinstallatie. © Manor Lux

De Grace House Mural

Haring maakte - verdeeld over drie verdiepingen - de Grace House Mural in 1983/84 in een New Yorks katholiek jeugdcentrum. De dynamische figuren op de muurschildering hebben een vloeiend en eenvoudig karakter en werden met precisie - zonder eerst te schetsen - in anderhalf uur tijd geschilderd. Haring wilde kunst voor iedereen toegankelijk maken en had daarom een voorkeur voor het schilderen in openbare ruimtes. Hij kwam tijdens zijn studie aan de School of Visual Arts in aanraking met graffiti en street art en maakte zelf uiteindelijk meer dan vijftig muurschilderingen. Vlak voordat het jeugdcentrum in 2016 verbouwd zou worden, werd de schildering gered. Helaas is ruim de helft van Harings andere muurschilderingen verloren gegaan.

Opening+Keith+Haring+for+Web-25.jpgJan Rothuizen spreekt tijdens de opening van de tentoonstelling.  © Manor LuxOver Keith Haring
Keith Haring (1958 - 1990) woonde en werkte in New York City en wordt nog steeds wereldwijd bewonderd vanwege zijn iconische figuren en gewaagde grafische stijl. Hij vond inspiratie in het nachtleven en de bruisende energie van Manhattan en de mensen die hij in de stad ontmoette. Met energiek en speels lijngebruik in zijn werk sneed hij maatschappelijke thema's aan als racisme, homo-emancipatie, aidsbestrijding en drugsmisbruik. Haring overleed op 31-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids. Vlak voor zijn dood richtte hij de Keith Haring Foundation op die zijn archief en erfgoed beheert en projecten met betrekking tot educatie en aidsbestrijding financiert.

Opening+Keith+Haring+for+Web-44.jpgWandstukken van de Grace House Mural tentoongesteld. © Manor

Boekpublicatie

Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt het boek Boundless Minds & Moving Bodies in 80's New York van de uitgevers DAP en NAI010. Het boek vertelt aan de hand van veel beeldmateriaal over de vriendschap en creatieve energie van de performatieve kunstenaars Keith Haring, Tseng Kwong Chi en Muna Tseng.

Publieksprogramma

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling wordt er in samenwerking met verschillende lokale, maatschappelijk betrokken partijen een breed programma met interactieve activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Inmiddels hebben al meer dan 50 schoolklassen uit de regio zich aangemeld om de tentoonstelling te bezoeken. Enkele deelnemende partijen zijn Filmhuis de Spiegel, dansfestival Schrit_tmacher, poppodium Nieuwe Nor en In2YourPlace.

Keith Haring: Grace House Mural
9 maart t/m 25 september
SCHUNCK Glaspaleis
Bongerd 18 in Heerlen
Openingstijden: di t/m zo van 11.00 - 17.00 uur.
Entree: volwassenen 12,50 euro, studenten 10 euro, kinderen gratis.

De tentoonstelling over Keith Haring is tot stand gekomen in samenwerking met Museum of Contemporary Art (MCA) Denver, de gemeente Heerlen, de provincie Limburg, Mondriaan Fonds, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Wiertz Company en Rabobank. Voor SCHUNCK is dit na de tentoonstelling 'Basquiat: The Artist and His New York Scene' uit 2019 de tweede samenwerking met Museum MCA Denver.

Top