• 04 mei 2023
Online lezing: van mijngemeente naar waterstad - door Marie Frioni

Online lezing: van mijngemeente naar waterstad - door Marie Frioni

  • 04 mei 2023
Op 17 mei geeft architect Marie Frioni een online lezing over haar werk rondom de ruimtelijke ontwikkeling van Maasmechelen (BE). De voormalig winnaar van de EAP-architectuurprijs (3e plaats, 2015) heeft momenteel een tentoonstelling bij SCHUNCK in het kader van Dreaming Out Loud.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Marie Frioni, architect-partner bij Architectuur Depot en kleindochter van Luigi Frioni (IT), mijnwerker in de steenkoolmijn van Eisden, presenteert momenteel bij SCHUNCK een aantal projecten waaraan ze de afgelopen zeven jaar heeft mogen meewerken. Deze centreren zich rondom de regio Maasmechelen en de bouwkundige problematiek die daar is ontstaan als gevolg van de mijnbouw. De projecten worden gekaderd in grotere visie voor onder de thema’s: Water mining – water als product, Water toerisme – groen/blauw toerisme en tot slot Water als leitmotiv voor stadsontwikkeling. Sommige hiervan zijn projecten in realisatie, andere zijn inspirerende studies of misschien gewoon “dreaming out loud”.

Marie Frioni - Dreaming Out Loud.jpg

Maasmechelen en water

De exploitatie van steenkool heeft de stedenbouwkundige ontwikkeling van Eisden Dorp en, bij uitbreiding, Maasmechelen in een stroomversnelling gebracht. Honderd jaar later, met de sluiting van de steenkoolmijn, blijft Maasmechelen verweesd achter als onafgewerkte stad. De mijnbouw liet littekens achter in het voormalige heidelandschap. Minder zichtbaar dan de mijnterrils en de schachtbokken, is het verzakte landschap en de daaraan gekoppelde, verstoorde waterhuishouding wat voortdurend aandacht vraagt. Zij het niet dat het gebied Eisden Dorp zonder deze inspanningen zou verdrinken door het aanwezige grondwater. Deze problematiek vraagt om creatieve en toekomstgerichte oplossingen. Zoals de exploitatie van steenkool tot een verstedelijkingsproces heeft geleid, zo kan water, een andere vorm van natuurlijke rijkdom, het leitmotiv worden voor de verdere ruimtelijke ontwikkeling van Maasmechelen.

Lezing: van mijngemeente naar waterstad

In haar lezing geeft Marie Frioni toelichting op de mogelijke oplossingen en haar visie rondom het thema water in de regio Maasmechelen. De lezing is online en in het Engels. De digitale inloop is om 19:15 en de lezing start 19:30 uur. Deze duurt ongeveer een uur. Aanmelden kan via mail naar communicatie@schunck.nl - de link naar de lezing volgt via mail.

Meer info over de lezing vind je hier.

Top