• 31 jan 2023
Curator voor een keer: 'PAND kiest uit de collectie SCHUNCK
Helen Verhoeven, In the woods (detail), 2009

Curator voor een keer: 'PAND kiest uit de collectie SCHUNCK

  • 31 jan 2023
Vanaf 4 februari presenteert SCHUNCK de nieuwe collectietentoonstelling uit de reeks Curator voor een keer. Dit keer is deze tot stand gekomen samen met 'PAND.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Bij Curator voor een keer wordt een groep mensen uit de regio uitgenodigd, om hun eigen tentoonstelling in te richten met werken uit de collectie SCHUNCK. Zo krijgen ze enerzijds meer inzicht in het proces van cureren en selecteren – en alles wat daarbij komt kijken – en leren ze anderzijds de werken uit de collectie beter kennen. Vanuit ‘PAND doen zeven deelnemers mee aan deze editie.

Over Curator voor een keer

Wat kan een kunstwerk voor je betekenen? En welke collectiewerken zou jij in een tentoonstelling laten zien als je curator zou zijn en waarom? Gewapend met deze vragen duikt jaarlijks een groep inwoners van Heerlen in de gemeentelijke collectie SCHUNCK. Het resultaat is een eigen collectietentoonstelling. Na eerdere succesvolle edities met Parc Imstenrade (2020) en vorig jaar Vrie-Art, is het nu de beurt aan ‘PAND.

'PAND

‘PAND is, zoals ze het zelf beschrijven, een kameleonachtige presentatie-instelling die zoekt naar alternatieve functies van ruimte binnen het stedelijk weefsel. Daarbij biedt ‘PAND jong talent in de vrije kunsten een podium en reageren ze op een leeglopende maar veelbelovende binnenstad van Heerlen. Vanuit de mening dat er te weinig stimulering in de vorm van een podium aanwezig is, organiseert ‘PAND evenementen die een jonge generatie moet inspireren om het beste in zichzelf naar boven te halen. Een lokale creatieve club dus, waarvan een deel nu in de collectie SCHUNCK mag duiken.

Underdog?

De tentoonstelling die door 'PAND werd gecureerd kreeg de titel Underdog?. Uit de collectie SCHUNCK is een selectie van kunstwerken gemaakt die verschillende vragen opriepen. Daar wordt bij deze tentoonstelling de focus op gelegd. Een collectietentoonstelling is volgens hen namelijk veel meer dan enkel het tonen van een gedeelte van de collectie. "De collectie bestaat uit een grote hoeveelheid verschillende lagen van betekenis, die we als een ui kunnen afpellen. We zijn op zoek gegaan naar verborgen lagen in deze ui, en onderbelichte aspecten van de collectie. Met dit idee kunnen we op een andere manier kijken naar – en vragen stellen óver – het verleden van de collectie van Heerlen, maar ook over het verleden van Heerlen zelf. Door deze manier van kijken naar de collectie is een diverse expositie tot stand gekomen", aldus 'PAND.

Underdog? is van 4 februari t/m 19 maart gratis te zien in de Aad de Haas-zaal in SCHUNCK Glaspaleis. Meer info: Curator voor een keer 2023

Curator voor een keer.png

Top