• 20 dec 2021
Chiara Erhardt en Luca Steinert winnen 31e Euregionale Architectuur Prijs

Chiara Erhardt en Luca Steinert winnen 31e Euregionale Architectuur Prijs

  • 20 dec 2021
De grensoverschrijdende architectuurprijs EAP is op 19 december voor de 31e keer uitgereikt. De eerste prijs ging naar Chiara Erhardt en Luca Steinert (RWTH Aachen) met het project ‘ritrova.riesi’.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

De EAP is een initiatief van culturele instelling SCHUNCK te Heerlen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste afstudeerproject van de vijf architectuurfaculteiten in Hasselt, Luik, Maastricht en Aken. Net als vorig jaar vond de uitreiking online plaats, vanwege de huidige coronamaatregelen. De jury van deze 31e editie bestond uit Thomas Schaplik (juryvoorzitter), Jeroen Geurst, Luise Kister, Paolo Ruaro en Livia de Bethune.

Eerste prijs voor ritrova.riesi

De eerste prijs (€ 2.500) ging naar Chiara Erhardt en Luca Steinert (RWTH Aachen) met het project ‘ritrova.riesi’. Riesi (Sicilië) is een van de plaatsen in Italië die met veel emigratie en leegstand te kampen hebben. Erhardt en Steiner hebben onderzocht hoe een architectonische strategie hierbij kan helpen. De jury roemde het project vanwege haar gevoeligheid voor lokaliteit. “Door nieuwe culturele functies te vinden voor bestaande, verlaten gebouwen, wil het project het stadscentrum en het openbare leven versterken. Het hergebruiken en heroverwegen van bestaande structuren van de stad is een interessant en noodzakelijk thema, dat zinvol was in de context van Riesi”, aldus de jury.

RWTH+Aachen+-+Edhard+en+Steinert.jpg

Ritrova.riesi door Chiara Erhardt en Luca Steinert

Recharging Flanders als runner up


De tweede prijs (€ 1.250) ging naar Pauline Borremans (UHasselt) voor haar project ‘Recharging Flanders' waterbattery’. Het project stelt een onderzoeks- en bezoekerscentrum voor als pilotproject in De Wijers, om naar oplossingen te zoeken voor de uitdrogende landschappen van Vlaanderen. De jury waardeert de aandacht voor duurzaamheid en het bewustzijn van de klimaatproblematiek, zowel op het vlak van architecturale bouwpraktijken als op het vlak van (water-)landschapsinrichting. De jury was onder de indruk dat dit papieren project nu al een aanzet is tot debat, waarbij lokale partijen van boeren en ecologen met elkaar in gesprek worden gebracht.

Observatory and Hostelry

Simone von Grotthuss (RWTH Aachen) won de derde prijs (€ 500) voor haar project ‘Observatory and Hostelry’. Hierbij werden met name het poëtische verhaal en de eenvoud gewaardeerd. Het project nodigt uit tot nadenken over onze wereld en het universum terwijl we naar de sterren kijken in een observatorium in het midden van het Nationaal Park Eifel. De jury stelde zich met plezier voor hoe het is om naar de hemel te kijken in een van de openbare en privéruimten langs het cirkelvormige pad van het observatorium, en was gecharmeerd door de prachtige tekeningen die een bijzondere sfeer van de plek vastlegden.

Kijk voor meer informatie over de 30 geselecteerde, beste afstudeerprojecten van dit jaar, inclusief Engelstalig juryrapport, video en projectanalyse op schunck.nl/nl/31eap.

Top