• 02 feb 2023
SCHUNCK Bibliotheek Heerlen verkozen als Limburgse locatie voor de nationale AI-Parade

SCHUNCK Bibliotheek Heerlen verkozen als Limburgse locatie voor de nationale AI-Parade

  • 02 feb 2023
De AI-Parade reist tien maanden langs bibliotheken in heel Nederland. De organisatie hoopt zo een miljoen Nederlanders te bereiken. De parade startte in september 2022 in de Stadskamer in Zwolle. Sindsdien reist de parade door het land. In maart komt de parade naar Limburg en heeft Heerlen de eer om gaststad te zijn.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

AI (artificial intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie) wordt vaak bestempeld als de technologie van de toekomst. Vandaag de dag is het echter ook al op verschillende manieren vervlochten met ons dagelijks leven, maar niet iedereen is zich daarvan bewust. De AI-Parade wil de kennis over kunstmatige intelligentie in Nederland te vergroten. Zo is iedereen voorbereid op een slimme toekomst en kunnen kansen die deze ontwikkeling biedt beter worden benut.

Bij SCHUNCK Bibliotheek staat de hele maand maart in het teken van kunstmatige intelligentie. Er zijn interactieve installaties, lezingen, films, creatieve activiteiten, workshops en schrijversbezoeken voor jong en oud. Centraal staan vragen als: wat is kunstmatige intelligentie? Wat merk je ervan in het gewone leven? En wat zijn de gevolgen voor de samenleving?

Een greep uit het programma:

1 maart 19:30 uur

Documentaire Coded Bias vertelt over de gekleurde lens van algoritmen waardoor economische raciale en gendervooroordelen er gemakkelijke insluipen. Aansluitend is er een nagesprek met onder meer Renske Leijten. Zij is lid van de Tweede Kamer en samen met Pieter Omtzigt was zij een van de drijvende krachten achter de ontmaskering van toeslagenaffaire, waarbij duizenden mensen, deels door de inzet van AI-technologie, onterecht beschuldigd werden van fraude.

1 maart 14:00 uur

Kloemele met robots. Kom jezelf tijdens het Kloemele transformeren tot robot en show jouw robotskills op de speciale robotcatwalk!

5 maart 13:30 uur

Schrijversbezoek door filosoof Bas Haring: Kunstmatige Intelligentie is niet eng

17-19 maart

Filmweekeind Kunstmatige intelligentie en de liefde i.s.m. Filmhuis de Spiegel. Met de films: After Yang, Ex Machina en Iech bin dein Mensch inclusief nagesprek met socioloog Theo Ploeg en moraalfilosofe Katleen Gabriels.

Heel maart, expo’s en installaties

Verse Algoritmes Generator / In de hal van SCHUNCK Glaspaleis
Glass Room Experience / Bibliotheek Glaspaleis
What the future wants / Bibliotheek Heerlerheide, Heerlerbaan & Hoensbroek
In deze drie exposities tonen we welke mechanismen er allemaal achter die technologieën schuil gaan. Ontdek de wereld achter jouw smartphone en stel jezelf vragen als: hoeveel (persoonlijke) data wordt er verzameld en wat gebeurt daarmee? Wie verzamelt dit eigenlijk? Weet jij eigenlijk wel precies wat een algoritme is en wat het doet?

Bekijk het complete programma

Top