• 01 mei 2023
Zang- en musicalcoach Youngky aan het woord

Zang- en musicalcoach Youngky aan het woord

  • 01 mei 2023
Wanneer je Youngky Eurlings (27) belt, kun je maar beter hopen dat hij niet opneemt. Dan word je namelijk beloond met een showcase van zijn talent, in de vorm van een muzikale voicemail. En daarmee begrijp je meteen waarom Youngky niet alleen zangdocent is en musicallessen geeft, maar ook regelmatig zelf op de bühne te vinden is.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Musicalliefde op jonge leeftijd

Youngky z’n musicalliefde begon al vroeg. Toen hij als kind een solo mocht zingen tijdens de communiefestiviteiten wist hij: dat is iets wat hij kon. Toch had hij verder geen ambities om er ooit zijn werk van te maken. “Een vriendin van mij ging op zangles en sleepte mij mee. Zo ben ik vervolgens in het koor van het Stella Maris Cabaret beland, daar is mijn passie voor zang begonnen.

Na vier jaar ontdekte ik dat er ook zoiets als een muziekopleiding bestond.” Via cabaret- en privézanglessen durfde hij het uiteindelijk aan om auditie voor een opleiding te doen. Voor musical, uiteraard. “Toen ik dat deed, kreeg ik de vraag: ‘Wil je geen klassiek proberen?’. Dat was nooit in me opgekomen, maar eigenlijk leek me dat wel wat. Zo gezegd, zo gedaan.”

“Ik vind dat je als docent verplicht bent om zoveel mogelijk zelf te leren.”

Zien en horen

Na een opleiding aan het conservatorium volgt Youngky nu een master muziektheater. Als het aan hem ligt wordt hij solist in de Duitse, Nederlandse en Belgische musicalwereld. Maar voor nu geniet hij ook erg van het les geven bij SCHUNCK, waar hij zo’n vier jaar geleden mee begon. “Ik geloof dat ik dat lesgeef-gen van nature heb, ik gaf ook altijd les aan mijn vrienden. Maar ik heb ook een minor docentschap gedaan tijdens mijn opleiding, dus ik weet er ook wel echt iets van af”, lacht hij.

“In mijn lessen houd ik me erg bezig met hoe mensen in hun vel zitten. Wanneer iemand heel gestrest is, leert hij niks. Daar let ik dus op, ik probeer die angst weg te nemen. Ik zeg altijd: neem je tijd, je mag fouten maken, dat doe ik ook. Ik ben niet de strengste, ik push af en toe, maar op een leuke manier. Bovendien laat ik zien én horen wat ik bedoel, dat werkt beter dan het alleen zeggen.”

Youngky Eurlings

Open boek

Hij leert zelf het meeste van op het podium staan. En dat doet hij veel. “Ik zit bij Opera Zuid, een reisopera en ik ben nog in de leer voor solist bij een klein operagroepje, The Fat Lady. Voor mij is deze groep erg belangrijk, ik krijg daar – met name dankzij de artistiek leider Tamir Chasson – echt de begeleiding om de artiest te worden die ik wil zijn. Chasson was als dirigent verbonden aan de Israeli Opera, en tevens artistiek directeur van de Opera Studio. Zo iemand die weet hoe het in de echte wereld werkt, maakt een perfecte mentor. En dat is voor mijn cursisten ook heel fijn, want ik vind dat je als docent verplicht bent om zoveel mogelijk zelf te leren. Lesgeven is alleen leuk als je zelf groeit en die kennis kan doorgeven. Ik ben een open boek, dat schept vertrouwen voor mijn studenten.”

Met cursisten tussen de 7 en 21 jaar is de range breed, maar Youngky heeft met iedereen geregeld een trots moment. Zo was het zeker vorig jaar, toen de studenten hun eigen uitvoering van Frozen deden. Dat was tevens de eerste keer dat Youngky zelf in de regisseursstoel kroop. En dat beviel wel. “Frozen was iets wat ze zelf graag wilden; dan geef ik ze dat. Het ging supergoed. Iedereen krijgt in zo’n show zijn moment om te shinen. En dat is niet altijd makkelijk, maar het lukt ze ook nog. Zeker bij voorstellingen, die toch echt wel stressvol zijn. Als dan alles goed gaat en ze staan te genieten, dan ben ik oprecht happy.”

Musical en Musical Unlimited

Binnenkort staan de cursisten van Youngky weer op het podium met hun eigen musicalproducties. Kom jij ook kijken waar deze toppers een heel jaar lang naar toe werken? Meer info vind je via de onderstaande knoppen. 

Musical

Musical Unlimited

160542DANISILVIA-MDOPENDAG2022 (1).jpg

Top