• 02 dec 2021
SCHUNCK-succesverhaal: Pola van den Brand

SCHUNCK-succesverhaal: Pola van den Brand

  • 02 dec 2021
Bij SCHUNCK maken we graag af en toe een momentje vrij om simpelweg even trots te zijn. Trots op onze oud-leerlingen die we van jongs af aan hebben begeleid bij muziek en/of dans, en het nu helemaal maken. Apollonia (Pola) van den Brand is zo iemand.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Toen de nu 21-jarige Pola nog een klein Heerlens meisje was, wilde ze op ballet. Dat was haar eerste kennismaking met SCHUNCK: als vierjarige bond ze de spreekwoordelijke spitzen onder en startte haar ‘carrière’ in zang en dans. Ze had het virus te pakken, en ging op haar zevende op vioolles, ook bij SCHUNCK. Maar haar hart ging pas echt harder kloppen toen ze de poster zag die een nieuwe musicalklas aankondigde. “Destijds was er nog geen musicalklas – ik zat dus bij de eerste musicallichting van SCHUNCK. Ik vond het geweldig, en heb dan ook heel wat uurtjes doorgebracht in het Glaspaleis. Ik ben steeds meer zang- en danslessen gaan volgen en heb uiteindelijk de vooropleiding gedaan voor het conservatorium.”

Pola van den Brand in de krant.png

Droomrol

Dat conservatorium volgde dus, op haar 17e. De tweejarige vooropleiding die daaraan voorafging, in Tilburg, was op aanraden van zangdocente Gwen.

“Klopt, zij gaf me de handvatten, en stelde voor dat ik de vooropleiding ging doen – dat was heel fijn. Ze wist de juiste routes die te belopen zijn in het vak, zo’n praktische ondersteuning was op dat moment heel prettig.”

Inmiddels zit Pola in het vierde en laatste jaar van de opleiding Muziektheater. Hoewel ze pas komende zomer afstudeert, is ze al op de zaken vooruitgelopen. Ze heeft namelijk onlangs haar droomrol in een musical bemachtigd. Ze is binnenkort te zien als Wendla: de vrouwelijke hoofdrol in de musical Spring Awakening die vanaf 24 december te zien is in DeLaMar West.

Hard gillen

Spring Awakening was afgelopen zomer al een hit, het leverde uitverkochte zalen en lovende reacties op. Daarom werd besloten deze met een gedeeltelijk nieuwe cast terug te laten keren. “Toen hier vorig jaar audities voor werden gehouden was ik te jong om mee te doen. Ik heb toch stiekem al auditie gedaan, omdat ik het gewoon wilde proberen. Ik bleek toch echt te jong, dus het ging aan mij voorbij. Toen ik de voorstelling afgelopen zomer zag, werd ik echt omvergeblazen: het was geweldig. Gelukkig kwam ik voor deze nieuwe uitvoering wel in aanmerking – ik had intussen al bericht gehad dat ze me graag wilden terugzien. Zo geschiedde. Toen ik het bericht kreeg dat ik de rol had, heb ik wel even heel hard gegild”, lacht Pola.

Pola van den Brand 2.jpg

Luchtkasteel

Pola blikt graag nog even terug naar haar mooiste herinneringen bij SCHUNCK. “Oh ja, mijn eerste optreden, dat was geweldig. In het eerste jaar van de musicalklas hadden we een concert en mocht ik twee zinnen van het nummer “Luchtkasteel” uit Les Miserables solo zingen, als kleine Cosette. Fantastisch! En in het jaar dat ik auditie ging doen voor de vooropleiding hadden we met SCHUNCK een concert in de hal. Mijn moeder zei na afloop: oké, dat was zo mooi, ik geloof echt dat je hier iets mee kan bereiken. Dat was wel echt een mooi moment voor mij.”

Op de vraag of ze nog advies heeft voor aspirant-musicalsterren, antwoordt ze heel stellig. “Ik zou zeggen; bedenk goed of je het echt wilt. Het is heel hard werken, maar als je het echt wilt, is het het allemaal waard.”

Top