• 01 feb 2023
Leerorkest van start op scholen in Heerlen

Leerorkest van start op scholen in Heerlen

  • 01 feb 2023
Deze maand starten muziekcoaches van SCHUNCK Muziek en Dans op twee scholen in Heerlen met een Leerorkest. Een prachtig initiatief van Stichting Leerorkest Nederland in samenwerking met SCHUNCK, met als aanjager Nationaal Programma Heerlen-Noord.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Leerorkest: gelijke kansen voor talentontwikkeling op school

Het Leerorkest is een muzikaal én sociaal project. Een Leerorkest op school of in de wijk geeft kinderen de kans zich volop te ontwikkelen.

Leerorkest-oprichter Marco De Souza gaf vorige maand op Kasteel Hoensbroek, samen met burgemeester Roel Wever en programmadirecteur Ron Meyer, het startsignaal van Leerorkest Heerlen.

In Heerlen wordt het Leerorkest, in samenwerking met Stichting Leerorkest Nederland, op twee scholen aangeboden door SCHUNCK Muziek en Dans: Basisschool de Mheyster en de Broederschool.

Nationaal Programma Heerlen-Noord

In het Nationaal Programma Heerlen-Noord werken bewoners, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties de komende 25 jaar samen aan een betere toekomst voor Heerlen-Noord. Zodat het voor de levenskansen en gezondheid van de volgende generaties niet uitmaakt of je in Heerlen-Noord of ergens anders in Nederland geboren wordt. Gelijke kansen voor iedereen.

“Met de start van dit Leerorkest willen we kansengelijkheid en talentontwikkeling bevorderen in aandachtsgebieden, waar vaak wegens financiële middelen minder kansen zijn voor kinderen om zich te ontwikkelen.” Aldus projectcoördinator Raphael Coenen, die bij SCHUNCK de rol van educatiespecialist vervult.

Leerorkest Heerlen

De komende jaren krijgt het muziekonderwijs van groep 5 t/m 8 op de deelnemende scholen invulling door muziekcoaches van SCHUNCK Muziek en Dans.

Leerlingen mogen een instrument kiezen en gaan hier vervolgens mee aan de slag. Na een paar maanden hebben de leerlingen al hun eerste grote orkestrepetitie. Ze vormen dan een symfonieorkest onder leiding van dirigent Marc Huynen. Rond kerst en voor de zomer geven de kinderen een concert voor de ouders, medeleerlingen of buurtbewoners. Ieder jaar wordt een nieuwe groep 5 toegevoegd aan het Leerorkest.

Afgelopen vrijdag zijn de muziekcoaches op de scholen geweest voor een kennismakingsronde, met zichzelf én hun instrumenten. De circa 100 leerlingen kunnen vooralsnog kiezen uit de viool, cello, contrabas, hobo, dwarsfluit, klarinet, trompet en slagwerk. In de loop van het traject worden mogelijk ook andere instrumenten toegevoegd aan het Leerorkest.

Top