• 28 feb 2023
Een muzikale familie bij SCHUNCK

Een muzikale familie bij SCHUNCK

  • 28 feb 2023
Sandarijn Hilkhuijsen (51) ziet SCHUNCK als haar tweede thuis. Hoewel ze er zelf ‘pas’ vier jaar actief is, is SCHUNCK voor haar en haar drie kinderen inmiddels een onmisbare, creatieve uitlaatklep geworden in het dagelijks leven.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Hoewel het geregeld andersom gebeurt, kwam Sandarijn dóór haar kinderen in aanraking met SCHUNCK. Haar oudste dochter Janna zong al bij SCHUNCK, en besloot haar moeder drie lessen cadeau te geven voor moederdag. “Ik zong altijd op de middelbare school, in het koor bijvoorbeeld, en op cabaretavonden. Maar daarna is het er eigenlijk bij ingeschoten; ik wilde altijd wel lessen nemen, maar het kwam er niet van. Tot ik dus vier jaar geleden, op mijn 47e, weer begon”, vertelt Sandarijn. En dat was meteen weer als vanouds.

IMG-20220423-WA0035.jpg

Sandarijn staat rechts vooraan.

Musical Unlimited

De kinderen van Sandarijn volg(d)en alle drie speciaal onderwijs, bij Adelante. Vanuit daar sloten zij zich alle drie achtereenvolgens aan bij Musical Unlimited. Het enthousiasme voor zang en dans zit dus zeker in de familie. Sandarijn: “Bij Musical Unlimited gaat het uiteraard om zingen en dansen, maar het heeft ook een groot sociaal aspect. Zo leren ze onder meer om te functioneren in een groep. Maar ze moeten ook teksten instuderen en leren omgaan met de spotlight. Janna, de oudste, heeft drie jaar zangles gevolgd en heeft nu andere keuzes gemaakt. Puck en Mika volgen er wel allebei zangles naast. SCHUNCK is dus echt ons tweede thuis; we lopen er met zijn allen de deur plat.”

Jezelf tegenkomen

Het vele zingen en dansen kwam pas echt tot een hoogtepunt toen Sandarijn met twee van haar kinderen meedeed aan de rockopera Eve. Dat wakkerde haar vroegere droom weer aan: musicalster zijn. “Bij ons thuis werd altijd gezongen, ik leerde het van mijn vader. Na de middelbare school heb ik voor het onderwijs gekozen, maar anders was het zéker musical geworden. Ik hou van de combinatie van enerzijds dansen, en anderzijds jezelf tegenkomen. Door het toneel, en de rol die je speelt, komt je persoonlijkheid echt bovendrijven. Op een goede, maar soms ook op een slechte manier”, lacht Sandarijn. “Ik dacht, dat doe ik wel weer even. Maar dat viel tegen.”

Houden van het podium

Nu het muzikale vuur bij Sandarijn weer is aangewakkerd, grijpt ze zoveel mogelijk cursussen en lessen bij SCHUNCK aan. “Ik heb vorig jaar een zeer muzikaal jaar gehad. Zo deed ik mee aan de korte cursus Musical, zong ik een duet in het 18+ concert, trad ik met popkoor Incomplete op en zong ik bij Just Sing. Ik hou ervan om op het podium te staan, ik ben niet voor niets docent geworden.” In haar jaren voor de klas was ze altijd veel met muziek bezig, zo spitte ze graag met haar leerlingen songteksten door. Muziek bleek echt een rode draad in haar leven. Dat bleek ook wel toen haar oudste kind werd geboren, en het even niet goed leek te zijn met de baby. “Het eerste wat ik toen dacht, was: als ze maar niet doof is. Dan kan ze nooit van muziek genieten!”

IMG-20211009-WA0023.jpg

De kinderen van Sandarijn op het podium tijdens rockopera EVE in het Parkstad Limburg Theater.

AMeeZing SCHUNCK

Sandarijn heeft nu wekelijks een halfuur solo-les, gevolgd door twee uur met het koor. “Ik zing om de energie door mijn lichaam te voelen stromen. Bij een sessie met het koor kom ik los en voel ik de stress uit mijn lijf lopen.”

Voorlopig heeft Sandarijn nog genoeg op haar wensenlijst bij SCHUNCK. “Ik kijk altijd reikhalzend uit naar nieuwe lessen en korte cursussen, ik doe graag aan zoveel mogelijk mee. Nu verheug ik me weer op AMeeZing SCHUNCK, daar doe ik samen met Janna aan mee. SCHUNCK heeft ons in het algemeen erg verrast. Niet alleen op muzikaal gebied, maar het hele culturele aanbod is ontzettend breed. Ik ben benieuwd wat we nog allemaal gaan ontdekken.”

Top