Panda van Proosdij

Panda van Proosdij

Panda van Proosdij is afgestudeerd aan de Rotterdamse Dansacademie en heeft zich daarna ontwikkeld tot choreograaf/regisseur. Momenteel is ze actief als docent aan de afdeling Muziektheater bij Codarts in Rotterdam en workshopleider in binnen- en buitenland op diverse internationale festivals, zoals Europa Cantat, Choralies en Eurotreff.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

In de afgelopen 15 jaar heeft Panda een methode ontwikkeld voor zangers, dirigenten en instrumentalisten die de naam Voice & Physique draagt en handelt om het ondersteunen van de stem/instrument door middel van het inzetten van het lichaam. “Denk hierbij aan het creëren van een gezonde basishouding, het bevorderen van lichaamsbewustzijn en het verhogen van de elementen: focus, concentratie en energie.”

Haar rol bij ‘EVE, Storm is coming’ is het geheel regisseren, de choreografie maken (beweging voor koorzangers) en alle onderdelen samenbrengen.

Van huis uit is Panda opgevoed met zeer uiteenlopende muziekgenres, waardoor ze van allerlei stijlen muziek is gaan houden. “Behalve Country, daar kan ik echt niet aan wennen, alhoewel Ilse de Lange me goed kan raken”, vertelt ze ons met een knipoog.

“Mijn vader was muzikant en had een geluidsstudio aan huis. Als klein meisje zong ik vaak lijntjes voor hem in en ik zit vanaf mijn vijfde jaar op ballet. Dus zingen en bewegen waren mijn ingegeven hobby’s vroeger. Ik zeg ingegeven omdat je als kind nog niet vanuit je autonomie kiest maar wel op intuïtie natuurlijk. Het komt voor dat ouders graag een hobby aandragen die niet altijd past maar daar kom je vanzelf achter en je leert van alles iets en neemt altijd iets mee.”

Ze vertelt dat er heel veel mensen en stromingen op haar pad gekomen zijn die haar hebben geïnspireerd om te ontwikkelen en ontdekken wie ze is en wat ze zielsgraag doet. Haar levensmotto’s: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ en ‘Life’s too short to be shy.’

Veel om trots op te zijn

Nadat haar oud-student en huidige manager SCHUNCK Muziek & Dans, Gwen van Genderen, haar benaderde met ‘EVE, Storm is coming’ was ze meteen enthousiast van het concept en originele stuk.

We vroegen haar waar ze het meest trots op is?

“Wat een mooie vraag! Ik ben trots op het feit dat ik geworden ben wie ik ben. Natuurlijk heb ik fantastische dingen mogen ervaren, maar jezelf vinden is de kern. Nou vooruit… twee awards winnen voor Beste regie en Beste choreografie, internationale bekendheid vergaard hebben met mijn methode Voice & Physique, twee boeken geschreven en nu een E-book en nog een onderweg. Dat zijn natuurlijk geweldige ervaringen!”

Maar blunder je wel eens?

Met het enthousiasme waarop Panda haar ervaringen deelt en de geweldige kans om iets innovatiefs neer te zetten als ‘EVE, Storm is coming’, konden we het niet laten te vragen of ze ook wel eens geblunderd heeft.

“Een blunder was tegen kleuters zeggen: kom even hier dan leg ik iets uit. In die specifieke les renden ze op me af en plakten zich aan me vast, alle 30. Ik kon geen kant op! Heerlijk die pure, intuïtieve acties van jonge kinderen maar niet handig. Ik kreeg van mijn stagebegeleider toen een correctie op deze instructie, want dit mocht ik nooit meer doen. Ik heb eruit meegenomen dat het vooral belangrijk is om met veel liefde les te geven en een veilige, fijne omgeving te creëren voor kinderen en volwassenen.”

“Als danseres heb ik er vrolijk op los geblunderd. Zo schoot mijn top los op het toneel, waardoor ik ineens een Moulin Rouge danseres werd en dat creatief ging oplossen wat blijkbaar gelukt was want niemand had het gezien. Ook had ik altijd ruzie met rekwisieten op het toneel. Totaal coördinatief clumsy met attributen! Er vloog altijd van alles door de lucht zo de orkestbak in of erger. Ik heb hieruit al vroeg geleerd dat het gezonder en beter was voor iedereen als ik niet op het toneel zou staan maar achter de schermen zou werken.”

Panda is ontzettend trots dat ze nu achter de schermen van ‘EVE, Storm is coming’ haar inbreng kan geven en kan niet wachten tot de wereldpremière op 8 oktober 2021.

Top