Landscape Works with Piet Oudolf and LOLA

De publicatie ‘Landscape Works with Piet Oudolf and LOLA’ is een verdieping op de gelijknamige tentoonstelling. Het boek belicht vijf belangrijke dimensies van het hedendaagse landschap. Oudolf en LOLA appelleren ieder op een eigen manier aan behoeftes uit de samenleving: de vraag naar weelderige natuur, naar ‘aarden’, naar meedoen en bijdragen, naar mentale en lichamelijke gezondheid, en een concrete oplossing voor het klimaatprobleem.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Sharawadgi vormde het begin van een zoektocht naar een nieuw schoonheidsideaal in landschapsarchitectuur. In deze stijlvorm, in dit streven, vinden LOLA en Oudolf elkaar in hun ontwerppraktijk. Sharawadgi werd om die reden uiteindelijk de titel en een leidend onderwerp in hun gedeelde lezing in Stockholm. In het streven naar sharawadgi, oftewel het ontwerpen en realiseren van landschappen die op een emotioneel niveau inspelen op ons idee van natuurlijkheid, belicht het boek vijf belangrijke dimensies van het hedendaagse landschap.

Hoofdstuk 1: Natuurcompositie

Dit hoofdstuk richt zich op compositie als leidraad voor nieuwe landschappen. De tekeningen van Piet Oudolf dienen daarbij als voorbeeld van een ontworpen ‘natuurlijk landschap’, met extra aandacht voor zijn eigen tuin in Hummelo en de tuin van Hauser&Wirth in Somerset. Kunstenaar Anne Geene maakt op poëtische wijze het tijdsverloop van de seizoenen in een tuin zichtbaar. Het werk Natureally van Geert Mul is een digitale compositie van een natuurervaring.

publicatie Piet Oudolf en LOLA.jpg

Hoofdstuk 2: Nieuwe terroirs

Over onze binding met de ondergrond en de culturele geschiedenis van de bodem. Dit komt tot uiting in het herinterpreteren en activeren van landschappen die zijn afgeschreven, zoals de voormalige zoutvlakte van Ulcinj in Montenegro, waarvoor LOLA een toekomststrategie ontwikkelde. Vijai Patchineelam en Adrijana Gvozdenovic maakten een beeldreportage van dit monumentale landschap, waarbij ze de huidige staat van de natuur linken aan de (politieke) ontwikkelingen in de regio. Kunstenaar Giuseppe Licari fotografeerde de toevallige landschappen die ontstaan tijdens de grondstofwinning in mijnen en groeves. Bij het verdwenen kasteel van Etzenrade realiseerden LOLA en Oudolf een archeologietuin, waarbij de archeologische onderzoeksmethode leidend is in het ontwerp. Sanne Vaassen maakte een nieuw werk voor deze tuin, waarbij ook de kleuren van de planten als archeologische vondst worden geconserveerd.

Hoofdstuk 3: Iedereen is een tuinier

De rol en activering van de gemeenschap staat in de ontwerpen van Oudolf en LOLA centraal. Zo wordt de Vlinderhof bij Utrecht volledig aangelegd en beheerd door vrijwilligers, nadat buurtbewoner Marc Kikkert op eigen initiatief Piet Oudolf benaderde voor een ontwerp. Star Maze in Tytjerk is een gezamenlijk ontwerp van LOLA en Oudolf, waarbij ook het beheer een belangrijk onderdeel is van het ontwerp. Kie Ellens fotografeerde jarenlang de groei en ontwikkeling van dit park. De Lurie Garden is Oudolfs eerste ontwerp in de VS; voormalig directeur Laura Ekasetya licht toe hoe zij het beheer van de tuin inzette om inheemse planten en insecten te steunen.

Publicatie Piet Oudolf en LOLA_S4.jpg

Hoofdstuk 4: Levenslijnen

De beweging van de gebruiker staat centraal, maar ook van het hergebruiken van bestaande en vergeten verbindingen en netwerken in een stedelijke omgeving. De High Line in New York is een treffend voorbeeld hiervan en vermoedelijk Oudolfs bekendste ontwerp. Filmmaker Thomas Piper volgde Oudolf lange tijd voor zijn film Five Seasons, en licht toe hoe een tuin—net als film—vooral over tijd en beweging gaat. De 27 kilometer lange Leisure Lane is een nieuw ontwerp van LOLA waarin de oude mijnspoorwegen in Parkstad worden omgevormd tot een langeafstandsfiets- en wandelroute, omzoomd door een plantontwerp van Oudolf. Kunstenaar Darcy Neven laat zien dat zelf wie geen tuin heeft, toch kan tuinieren. Met haar moestuin op wielen trekt ze wandelend van plek naar plek, waarbij de sociale contacten die ontstaan een belangrijk onderdeel van de tuin vormen.

Hoofdstuk 5: Dromerig Realisme

De opgave van de mondiale klimaatproblematiek staat centraal en de manier waarop landschapsontwerp daar actief oplossingen voor kan aandragen. Groots dromen en pragmatisch ontwerpen gaan daarbij hand in hand. Gebaseerd op ervaringen in Genk en Shenzhen ontwikkelde LOLA een nieuwe ontwerpstrategie voor bossen. Dit algoritmische bosontwerp wordt een eerste keer toegepast in Madrid. Pionier in het denken over stadsbossen en de relatie tussen stad en natuur is de kunstenaar Joseph Beuys, met zijn 7000 Eichen project in Kassel. Volker Schäfer van de stichting 7000 Eichen licht toe hoe het kunstwerk decennia later nog altijd grote impact heeft op de stad en hoe de bomen zelfs invloed hebben op het stadsbestuur.

Bestel het boek hier

IBA Parkstad

nai010

elements.jpg

Provincie-Limburg.jpg

Gemeente-Heerlen.png

mondriaan fonds.jpg

Ode aan het limburgs landschap.png

Top