• 28 okt 2021
Curator voor één keer | Vrie-Art kiest uit collectie SCHUNCK

Curator voor één keer | Vrie-Art kiest uit collectie SCHUNCK

  • 28 okt 2021
Bij SCHUNCK Museum in Heerlen wordt voor het tweede jaar op rij Curator voor één keer georganiseerd.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Bij Curator voor één keer gaan lokale kunstliefhebbers, ditmaal uit de Heerlense wijk Vrieheide, aan de slag met het cureren van de gemeentelijke kunstcollectie.

Jaarlijks duikt een groep inwoners van Heerlen in de collectie SCHUNCK, met vragen in het achterhoofd als’ ‘welk werk zou ik laten zien in een tentoonstelling als ik de rol van curator mocht vervullen?’ en ‘wat kan een kunstwerk voor iemand betekenen?’. Het resultaat is hun eigen collectietentoonstelling, die gratis toegankelijk is.

Vrie-Art

Voor deze editie werkt SCHUNCK samen met Vrie-Art uit de Heerlense wijk Vrieheide. Bij deze Heerlense start-up kunnen buurtbewoners uit Vrieheide sinds januari 2021 terecht om zich creatief te uiten en te ontplooien. De door hen gemaakte collectietentoonstelling sluit qua thematiek aan bij de tentoonstelling In Search of Sharawadgi, die tot half oktober te zien was. Deze toonde de ideeën en dromen van Nederlands bekendste tuinontwerper Piet Oudolf, en LOLA Landscape Architects. De tentoonstelling nam bezoekers mee op reis en toonde de transformatie van publieke tuinen en landschappen over de hele wereld.

IMG_2193.JPG

Curator voor één keer 2019/2020 woonzorgcomplex Parc Imstenrade. Foto: Prisca Niël

Kunstwerken leren kennen

Curator voor één keer startte in 2019/2020 met een groep deelnemers van woonzorgcomplex Parc Imstenrade. Het project brengt de collectiewerken dichter de Heerlenaren – de gemeentelijke collectie is immers in beginsel van hen – om op die manier de kunstwerken te leren kennen. Ook voor de komende edities werkt SCHUNCK graag samen met groepen uit Heerlen, zodat ook zij door dit project kennis kunnen maken met de collectie SCHUNCK. Verenigingen, initiatieven of groepen die willen deelnemen aan het project in 2022 kunnen zich aanmelden via collecties@schunck.nl.

Jonge regionale kunstenaars in SCHUNCK

SCHUNCK besteedt, naar goed gebruik, ook dit jaar veel aandacht aan jonge regionale kunstenaars. Zo start in november ook een nieuwe editie van Dreaming Out Loud. Hierin worden jonge architecten en beeldend kunstenaars uit Limburg en de Euregio in de schijnwerpers gezet, door hen een podium te geven in de vorm van een mobiele 2 x 2 meter-presentatie. Dit keer is het de beurt aan Quinn Zeljak (Venlo, 1988), die in 2020 afstudeerde aan de kunstacademie in Maastricht. Ook is vanaf 7 november werk van Mike Moonen (1990, Heerlen) te zien in de vitrine van het Glaspaleis.

Het resultaat van Curator voor één keer is van 9 november ‘21 t/m 9 januari ’22 gratis te zien in de Aad de Haas zaal van het Glaspaleis.

Top