• 27 okt 2021
SCHUNCK Museum presenteert nieuwe tentoonstellingen

SCHUNCK Museum presenteert nieuwe tentoonstellingen

  • 27 okt 2021
Bij SCHUNCK Museum start op 9 november de nieuwe programmering, dat barst van het aanstormend talent en veel nieuw aangekocht collectiewerk.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Met de programmering voor winter 2021/2022 zet SCHUNCK Museum in op nieuwe geluiden en talentontwikkeling in de beeldende kunst en architectuur. Zo is er de collectietentoonstelling Smoke & Mirrors, en is in het trappenhuis van het Glaspaleis werk te zien van kunstenaars en artists in residence Dan Zhu (1985) en Astrid Nobel (1983). Hun indrukwekkende muurschildering maakt van de vijf verdiepingen tellende klim naar het dakterras een ware kunstreis.

Smoke & Mirrors

Vanaf 9 november toont SCHUNCK in de museumzaal de collectietentoonstelling Smoke & Mirrors, met daarin werken die de laatste twee jaar werden aangekocht voor de gemeentelijke kunstcollectie. Werk van Charlotte Dumas, Yael Bartana, Navid Nuur en Vera Gulikers staat in de kijker bij deze tentoonstelling waarin alles draait om het mysterieuze: het scheppen van een alternatieve realiteit, vol verwondering en verbeelding. De expositie legt een brug naar de fotografiewerken van Lara Gasparotto. In de serie Looking for Vivi toont deze Belgische fotografe, samen met museoloog Paola Basika Lumonga, een persoonlijk onderzoek naar het koloniale verleden van haar moederland in Congo.

 Keetje Mans, Chair and Heads 2018 colored pencil on paper 33,5x33,5cm.jpg

Keetje Mans, Chair and Heads (2018), Colored pencil on paper, 33,5 x 33,5cm.

Yael Bartana, Patriarchy is History, 2019, neon, fotografie TomHaartsen.jpg

Yael Bartana, Patriarchy is History (2019), Neoninstallatie, 98,4 x 185.3cm 

Lokaal talent voorop

SCHUNCK besteedt, naar goed gebruik, ook dit jaar veel aandacht aan lokale kunstenaars. Zo siert het werk van Mike Moonen (Heerlen, 1990) tot en met februari de vitrine van het Glaspaleis. Moonen houdt ervan zijn publiek te ontregelen, en speelt op humoristische wijze met onze drang naar perfectie. In november start ook een nieuwe editie van Dreaming Out Loud. Hierin worden jonge architecten en beeldend kunstenaars uit Limburg en de Euregio in de schijnwerpers gezet, door hen een podium te geven in de vorm van een mobiele 2 x 2 meter-presentatie. Dit keer is het de beurt aan Quinn Zeljak (Venlo, 1988), die in 2020 afstudeerde aan de kunstacademie in Maastricht.

 

Quinn Zeljak, 8 Signs Your Liver Is In Danger, 2021, foto door Christy Westhovens.jpg

Quinn Zeljak, 8 Signs Your Liver Is In Danger, 2021

Tot slot wordt, om de connectie met de stad te behouden en te versterken, dit jaar voor de tweede achtereenvolgende keer Curator voor één keer georganiseerd. Hierbij gaan lokale kunstliefhebbers, dit keer uit de Heerlense wijk Vrieheide, aan de slag met het cureren van de gemeentelijke collectie. Het resultaat is vanaf 9 november te bewonderen.

Artistiek leider Fabian de Kloe: “Heerlen beschikt over een publieke ‘verbeeldingstuin’ van jewelste: de voormalige kunstcollectie van de gemeente Heerlen, tevens de oudste publieke kunstcollectie van Limburg. Het is mooi om te zien hoe mensen kunnen verdwalen in de wisselende collecties, nu onze deuren weer volledig geopend zijn. Het feit dat de onderwijsrondleidingen in de eerste twee weken van Smoke & Mirrors al zijn volgeboekt, maakt ons nog enthousiaster over onze programmering. Uiteraard kijken we ook al halsreikend uit naar de tentoonstelling over Keith Haring: Grace House Mural, die vanaf 8 maart te zien is.”

Kijk voor meer info en data in de agenda.

Download hier de nieuwe halfjaarfolder.

Top