• 02 nov 2021
Smoke & Mirrors
Natasja Kensmil, Uit de serie The Illusionist (2008), O-I inkt, conté potlood op papier, 39 x 39 cm, GH09.06, Collectie SCHUNCK, fotografie Peter Cox, Eindhoven

Smoke & Mirrors

  • 02 nov 2021
In SCHUNCK Museum is vanaf 9 november de nieuwe collectietentoonstelling Smoke & Mirrors te zien.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Smoke & Mirrors toont werken die de laatste twee jaar werden aangekocht voor de gemeentelijke kunstcollectie. Werk van o.a. Charlotte Dumas, Yael Bartana, David Bade en Natasja Kensmil staat in de kijker bij deze tentoonstelling waarin alles draait om het mysterieuze: het scheppen van een alternatieve realiteit, vol verwondering en verbeelding. De expositie legt een brug naar de fotografiewerken van Lara Gasparotto. In de serie Looking for Vivi toont deze Belgische fotografe, samen met museoloog Paola Basika Lumonga, een persoonlijk onderzoek naar het koloniale verleden van haar moederland in Congo.

Smoke & Mirrors is een klassieke techniek van illusionisten. Een projector creëert de illusie van een zwevende, spookachtige verschijning, doordat de lichtstraal door een verborgen spiegel weerkaatst in een rookwolk. Het draait hierbij allemaal om het scheppen van een alternatieve realiteit, waarbij zowel de verwondering wordt opgeroepen en de verbeelding wordt geprikkeld. De nieuwe tentoonstelling in SCHUNCK bevat kunstwerken die, net als de mysterieuze en geraffineerde kunsten van de illusionist, droombeelden, bespiegelingen van actuele kwesties en fantomen uit het verleden oproepen. Soms monumentaal, maar vaak ook subtiel.

Keetje Mans, Chair and Heads 2018 colored pencil on paper 33,5x33,5cm.jpg

Keetje Mans, Chair and Heads 2018 colored pencil on paper 33,5×33,5cm

Lara Gasparotto & Paola Basika Lumonga: Looking for Vivi; ville fantôme du Kongo

De foto’s van Lara Gasparotto bevinden zich ergens tussen snel genomen snapshots en theatraal geconstrueerde filmstills: indringende portretten van mensen en poëtische beelden van plekken en landschappen. In 2019 reisde Gasparotto samen met museoloog Paola Basika Lumonga naar de Democratische Republiek Congo om daar op zoek te gaan naar de mythische stad Vivi, de eerste hoofdstad die in 1885 door Belgische kolonisten werd gesticht. Gasparotto legde de zoektocht vast in de serie Looking for Vivi; ville fantôme du Kongo. Hun gezamenlijke project in tekst en beeld is een combinatie van historisch onderzoek en artistieke creatie. Looking for Vivi vertelt het verhaal van een ander Congo, voorbij de clichés uit de westerse media en het dominante, eenzijdige verhaal van de westerse wetenschappers.

28.jpg

©Lara Gasparotto, Looking for Vivi, 2019

27.jpg

©Lara Gasparotto, Looking for Vivi, 2019

Over Lara Gasparotto en Paola Basika Lumonga

Lara Gasparotto (1989, Luik, B) studeerde fotografie aan Saint-Luc, Ecole Supérieure des Arts in Luik. Vlak na haar afstuderen wordt ze in 2008 door View Photography Magazine uitgeroepen tot ‘Emerging Talent’ en exposeert zij vanaf 2009 haar werk met regelmaat op tentoonstellingen en fotografiebiënnales en -festivals. In 2015 wint zij de ING Unseen Talent Award en in 2020 de Prize of the Creation of the city of Liège. In november 2021 is haar werk o.a. te zien op de internationale fotografiebeurs Paris Photo. Gasparotto woont en werkt in Wallonië, nabij Luik, en wordt vertegenwoordigd door galerie Stieglitz 19 in Antwerpen.

Paola Basika Lumonga (1987), geboren in Kinshasa uit Congolese ouders, verhuist in 1990 met haar familie naar België. Van jongs af aan geconfronteerd met racisme, houdt zij zich bezig met vraagstukken over kwesties als identiteit, racisme en geschiedenis. Ze studeert Kunstgeschiedenis en Archeologie, met als specialisatie Museologie. Ze is medeoprichter van het initiatief ‘Filles de Wallonie’ dat evenementen organiseert met alternatieve culturen als uitgangspunt. In 2018 lanceert ze haar African Vox-project en organiseert ze het project Looking for Vivi en een bijbehorende tentoonstelling. Paola Basika Lumonga woont en werkt in Luik.

Smoke & Mirrors is van 9 november ‘21 t/m 30 januari ’22 te zien in het Glaspaleis

Top