Het nieuwe Kijkdepot biedt niet alleen meer ruimte voor de kunstcollectie, maar zorgt vooral ook voor structurele toegankelijkheid van de collectie voor het publiek. De collectie is in wisselende thematische presentaties op een interactieve manier te zien. Het Kijkdepot is straks voor iedereen vrij toegankelijk, en dat maakt SCHUNCK steeds meer museum voor de stad.
Het nieuwe Kijkdepot wordt daarnaast met het museum verbonden door een glazen overkluizing van de zeven meter diepe – en momenteel onbenutte – patio die het Glaspaleis en de muziekschool met het museum verbindt: het SCHUNCK Atrium.
Atrium
Het Atrium is een glazen overspanning van de patio (-1) tussen het SCHUNCK Museum en SCHUNCK Muziek & Dans. De patio is een bijzondere ruimte met veel potentie, die tot nu toe onbenut is gebleven. De glazen overkapping op straatniveau is een relatief kleine ingreep - eveneens uit de koker van Wiel Arets Architects - met grote impact. De nieuwe constructie transformeert de patio tot een volwaardige tentoonstellingsruimte die het huidige SCHUNCK Museum direct met het Kijkdepot verbindt. Het museum met zijn historische locatie wordt zo in het hart van de binnenstad ontsloten. Passanten op de Bongerd en het Pancratiusplein krijgen permanent en kosteloos de kans om een kijkje in het museum te nemen. Erfgoed wordt letterlijk zichtbaar op straat.
Nic. Tummers
Wiel Arets Architects realiseerde het ontwerp van het kijkdepot en de overkapping van de patio. Boven op de glazen overkapping van de patio is de tekst "Les extrèmes se touchent" te lezen. De tekst is een eerbetoon aan Nic. Tummers (Heerlen, 1928-2020), ereburger van de gemeente Heerlen.
partners
De realisatie van het SCHUNCK Kijkdepot en de glazen overkapping van de patio wordt mede mogelijk gemaakt door: