Over het Kijkdepot

Over het Kijkdepot

In het voorjaar van 2023 opent het SCHUNCK Kijkdepot en Atrium als uitbreiding van het museum.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Het nieuwe Kijkdepot biedt niet alleen meer ruimte voor de kunstcollectie, maar zorgt vooral ook voor structurele toegankelijkheid van de collectie voor het publiek. De collectie is in wisselende thematische presentaties op een interactieve manier te zien. Het Kijkdepot is straks voor iedereen vrij toegankelijk, en dat maakt SCHUNCK steeds meer museum voor de stad.

Het nieuwe Kijkdepot wordt daarnaast met het museum verbonden door een glazen overkluizing van de zeven meter diepe – en momenteel onbenutte – patio die het Glaspaleis en de muziekschool met het museum verbindt: het SCHUNCK Atrium.

Atrium

Het Atrium is een glazen overspanning van de patio (-1) tussen het SCHUNCK Museum en SCHUNCK Muziek & Dans. De patio is een bijzondere ruimte met veel potentie, die tot nu toe onbenut is gebleven. De glazen overkapping op straatniveau is een relatief kleine ingreep - eveneens uit de koker van Wiel Arets Architects - met grote impact. De nieuwe constructie transformeert de patio tot een volwaardige tentoonstellingsruimte die het huidige SCHUNCK Museum direct met het Kijkdepot verbindt. Het museum met zijn historische locatie wordt zo in het hart van de binnenstad ontsloten. Passanten op de Bongerd en het Pancratiusplein krijgen permanent en kosteloos de kans om een kijkje in het museum te nemen. Erfgoed wordt letterlijk zichtbaar op straat.

Nic. Tummers

Wiel Arets Architects realiseerde het ontwerp van het kijkdepot en de overkapping van de patio. Boven op de glazen overkapping van de patio is de tekst "Les extrèmes se touchent" te lezen. De tekst is een eerbetoon aan Nic. Tummers (Heerlen, 1928-2020), ereburger van de gemeente Heerlen.

partners

De realisatie van het SCHUNCK Kijkdepot en de glazen overkapping van de patio wordt mede mogelijk  gemaakt door:

logo_blauw_FC.jpg

VL_LOGO_COMPLEET_2021_RGB.png

logo-pc-jpg-vsbfonds-pay-off-rgb.jpg

--dioraphte-logo.jpg

Rosas Donamus logo.png

Top