SCHUNCK heeft de oudste publieke eigentijdse kunstcollectie van Limburg, die de kelders van het Glaspaleis uit hun voegen doet barsten. Een deel van de objecten moet inmiddels uit ruimtegebrek op een externe locatie worden bewaard. Zonde, want de kunstcollectie bevat meer dan elfhonderd objecten die elk de moeite van het bekijken waard zijn. Daar zitten topstukken bij van Armando, Karel Appel, Marlene Dumas, Rob Scholte en Rob van Koningsbruggen, maar ook van bekende Limburgers als Charles Eyck, Ger Lataster, Jef Diederen, Lei Molin en Fransje Killaars. SCHUNCK heeft bovendien een belangrijk deel van de artistieke nalatenschap van Aad de Haas in de collectie.
Met het Kijkdepot komt er niet alleen meer opslagruimte vrij, maar tegelijkertijd ook een manier om al deze werken te bekijken.
schunck en de stad
SCHUNCK ontvangt zo'n 250.000 bezoekers per jaar in het Glaspaleis, waarvan 40.000 museumbezoeker. Er wordt genoten van de bijzondere architectuur van het gebouw, de spraakmakende tentoonstellingen en een breed bibliotheek- en cursusaanbod in muziek en dans. Bezoekers zijn regelmatig verrast door de schoonheid en diversiteit van de stadscollectie van het museum. SCHUNCK heeft als doel om zoveel mogelijk mensen hiervan te laten genieten en hen zo een zo breed mogelijke culturele ervaring te bieden. In het museum op de -1 (museumzaal) van het Glaspaleis zijn doorlopend grote thema- en collectietentoonstellingen te zien.
Het werkterrein van het SCHUNCK Museum laat zich niet beperken tot de museumzaal. Er is op verschillende plaatsen in het SCHUNCK Glaspaleis altijd iets te zien of te beleven. In de 30-meter-lange vitrine aan de voorzijde van het Glaspaleis zijn doorlopend presentaties. Op het balkon in de centrale hal en de eerste verdieping zijn eveneens presentaties te zien en in het trappenhuis zijn wisselende wandschilderingen te bewonderen van hedendaagse kunstenaars. Alles buiten de museumzaal is geheel kosteloos en vrij toegankelijk voor iedereen. Wij benutten zo veel mogelijk kansen om een brug met de stad te slaan. Positieve beleving, laagdrempeligheid en toegankelijkheid staan bij ons centraal. Een goed voorbeeld is het project ‘David Bade tekent Heerlen onder de tafel’, waarbij Bade zich zijn leven lang aan Heerlen gecommitteerd heeft en met regelmaat terugkeert om portretten van Heerlenaren te maken, in een wisselende setting maar altijd in de stad.