• 28 apr 2023
Geïnspireerd door Bertien van Manen: SCHUNCK programmeert films, lezingen en meer
Gluckauf, Bertien van Manen

Geïnspireerd door Bertien van Manen: SCHUNCK programmeert films, lezingen en meer

  • 28 apr 2023
Van 18 april tot en met 3 september staat het museum in het teken van de tentoonstelling Gluckauf, met werken van Bertien van Manen. Rondom de werken uit Gluckauf en het algemene thema 'fotografie' organiseert SCHUNCK verschillende activiteiten.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Zoals gebruikelijk is er op elke laatste zondag van de maand een gratis zondagsrondleiding. In deze rondleiding word je door een professionele gids meegenomen door de tentoonstelling, in dit geval Gluckauf, en krijg je extra informatie over de maker, de werken en het verhaal erachter.

FILMS

Niet alleen is er ín de tentoonstelling een 55 minuten durende film te zien - Let’s Sit Down Before We Leave (1995) - maar er worden ook filmavonden georganiseerd rondom het thema. Zo tonen we op 15 juni de film PrideEen waargebeurd feelgood verhaal over de Londense LGSM (Lesbians and Gays Support the Miners) in tijden van de Britse mijnwerkersstaking. We bespreken de film na met Queer Parkstad.

In juli en augustus kun je op drie verschillende data naar de film Coalmining Women (1981) komen kijken. In deze documentaire van Elizabeth Barret vertellen vrouwelijke mijnwerkers in de VS waarom ze werken in een traditioneel door mannen gedomineerde industrie. Een bijzonder document over vrouwen als drijvende kracht achter sociale veranderingen in de huidige maatschappij.

Kloemele

Op 16 juli gaan de kinderen creatief aan de slag met foto's tijdens deze speciale editie van Kloemele*. De kinderen bezoeken de tentoonstelling en mogen dan zelf hun creativiteit tonen op het vlak van fotografie. Iedereen (vanaf 6 jaar) mag mee doen, aanmelding is wel verplicht.

lezingen

Op 30 april geeft professor Linda Duits een lezing over the female gaze, oftewel het vrouwelijke perspectief. Wat is het precies? Waarom is het zo belangrijk? En hoe uit zich dit in kunst en populaire cultuur? Ze koppelt haar lezing aan de werken van Bertien van Manen.

Op 3 september is het de beurt aan Arjen van Prooijen. Hij geeft de lezing 'Wanneer is fotografie kunst?'. De titel zegt het al, Van Prooijen gaat verder in op de vragen: 'Wat zorgt ervoor dat we een foto beschouwen als een kunstwerk? Welke criteria zijn daarbij van belang, en hoe keek men hier in de 19de eeuw tegenaan?'.

Gedurende de komende maanden zal de programmering verder worden uitgebreid. Houd onze website in de gaten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Top