• 06 apr 2023
Chaim van Luit bij SCHUNCK

Chaim van Luit bij SCHUNCK

  • 06 apr 2023
De oplettende kijker zal het niet gemist hebben: de vitrine van SCHUNCK hangt vol met kledingstukken - een nieuw project van lokale kunstenaar Chaim van Luit.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Kunstenaar Chaim van Luit (Heerlen, 1985) presenteert vanuit de vitrine van het Glaspaleis een nieuwe installatie. Mede vanuit zijn Heerlense achtergrond werkt hij aan de hand van sporen van het mijnverleden én -heden. De installatie is geïnspireerd door een opbergsysteem dat gedurende de mijnbouw veelvuldig werd gebruikt.

In de diverse Limburgse steenkolenmijnen werd gebruik gemaakt van kledinghaken aan kettingen. In het badlokaal had iedere mijnwerker een eigen haak met slot. Hieraan werd de kleding gehangen na het omkleden om vervolgens af te dalen voor het werk aan het kolenfront. Dit systeem was kenmerkend voor de efficiënte en op massale productie gerichte mijnbouw.

chaim vitrine.jpg

Van Luit heeft voor zijn variant van dit systeem gekozen om opnieuw persoonlijke spullen aan de haken te hangen. Bij het lokale recyclebedrijf RD4 heeft de kunstenaar samen met RD4-medewerkers kledingstukken en andere accessoires op kleur verzameld. Het grootste deel van de weggegooide kleding wordt per container verkocht als grondstof voor andere producten. De schifting voor de selectie deed Chaim op kleur om een dertig-meter-brede regenboog van stof te creëren in de volle breedte - én diepte - van de vitrine. Hiervoor ontwierp hij een ophangsysteem met 167 koorden en haken om de kleding aan op te hangen. Het resultaat is even kleurrijk als imposant.

Lees hier meer over de tentoonstelling, die officieel op 16 april wordt geopend.

Top