Het DNA van Heerlen in persoonlijke portretten

Het DNA van Heerlen in persoonlijke portretten

In een stad als Heerlen met heel veel sociale problemen als laaggeletterdheid, meerdere generaties werkloosheid en een laag gemiddeld opleidingsniveau, is de confrontatie met kunst zeker geen vanzelfsprekendheid. Door de aankoop van het werk van David Bade treedt SCHUNCK buiten de muren van het museum en gaat het voor lange tijd de dialoog aan met de stad en haar inwoners.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

David Bade kan als geen ander de relatie leggen tussen het niet voor de hand liggende publiek, voorbijgangers en buurtbewoners. Met een totaal eigen stijl, ontwapenend en confronterend tegelijkertijd, legt hij de persoonlijkheid van de deelnemers bloot en maakt hij met de tekeningen of schilderijen een stadsdocument dat zijn weerga niet kent. Niet eerder ging een museum zo bewust een zeer intensieve en langdurige samenwerking aan als met Bade. Bijna als een archivaris tekent hij de stand van zaken van de stad en de bewoners op, jaar na jaar. Door de inwoners op deze manier te laten participeren in een kunstproject wordt het een zeer persoonlijk collectie van portretten van Heerlenaren die worden toegevoegd aan de collectie van SCHUNCK en daarmee onlosmakelijk deel worden van het cultureel erfgoed van de stad.

20201204_David Bade PPRD_IMG_1230_DaniSilvia.JPG

Met steun van de VriendenLoterij realiseert SCHUNCK van 2020 tot 2023 samen met kunstenaar David Bade een serie bijzondere groepsontmoetingen en -portretten binnen het project 'David Bade tekent Heerlen onder de tafel'. Zo traint Bade mee met de dames van de Pink Peril Roller Derby en laat hij zich onderdompelen in de Heerlense dance-scene met hulp van de dansers van HFC. Ook draait hij mee in een Heerlense zorggroep. Voor deze serie maakt David geschilderde portretten en/of sculpturen die in de stadscollectie van Heerlen worden opgenomen en die de mensen van de stad vereeuwigt in de kunstcollectie.

Meer over David Bade tekent Heerlen onder de tafel

Lees alles over het project > 

Bekijk alle edities > 

Lees meer over David Bade > 

Mede mogelijk gemaakt door

 Logo_VL_Fonds_RGB.png

Top