Vierde editie David Bade tekent Heerlen onder de tafel

Vierde editie David Bade tekent Heerlen onder de tafel

David Bade is van 29 juni t/m 10 juli 2015 voor een vierde periode in Heerlen voor zijn project 'David Bade tekent Heerlen onder de tafel'. Hij gaat in de buurwijken Beersdal en Rennemig de dialoog aan met bewoners, om een kunstwerk op de grens van beide wijken te realiseren.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Terugkeer naar Beersdal - Rennemig

In oktober van 2014 trekt kunstenaar David Bade gewapend met verf, kwasten en een veldezel voor het eerst de Heerlense wijken Beersdal en Rennemig in. De ene wijk een voormalige mijnwerkerskolonie, de andere een nieuwbouwwijk uit de jaren tachtig: bestuurlijk samengevoegd tot één geheel. Bade maakt kennis met buurtbewoners en onderzoekt wat er in de wijken speelt. De contacten met buurtbewoners en bevindingen over het leven in de wijk krijgen vorm in tien nieuwe kunstwerken. De rake gesprekken in de wijk én het totaal verschillend karakter van de wijken laten bij Bade het idee ontstaan voor een terugkeer naar Beersdal en Rennemig, en dan voor niets minder dan een permanent werk.

IMG_2265.jpg

In de zomer van 2015 worden de bewoners uitgedaagd om met David Bade mee te denken en vorm te geven aan een permanent kunstwerk dat de identiteit, historie, toekomst en beleving van de wijk(en) en haar inwoners reflecteert. In een open atelier zijn de bewoners welkom om te kijken, te praten, invloed uit te oefenen en daadwerkelijk zelf mee te kleien aan de portretten. Onder de bezielende regie van Bade bepaalt het contact tussen de twee buurten het maakproces. Er ontstaat een fysiek kunstwerk, een hedendaags reliëf waarin het dna van de buurten, als onderdeel van de groeiende collectie 'David Bade tekent Heerlen onder de tafel', zichtbaar wordt. Als collectie-op-locatie dient het als nieuw herkenningspunt voor het gebied.

De historie van de koloniën, het gebied als voormalig mijnterrein en de tegenstelling ten opzichte van de nieuwbouwwijk haakt in op de programmering van SCHUNCK rond M2015, het Jaar van de Mijnen. Naast nostalgie en trots op deze historie biedt dit de kans om een eerste stap te zetten om samen na te denken over de toekomst van de buurten en haar bewoners.

Plaatsing kunstwerk

De realisatie en plaatsing van het kunstwerk wordt gerealiseerd in de nazomer van 2016. Bekijk hier het resultaat. 

Mede mogelijk gemaakt door

Logo_VL_Fonds_RGB.png

Top