• 05 mrt 2020
UIT JE DAK – THE HEERLEN ROOFTOP PROJECT

UIT JE DAK – THE HEERLEN ROOFTOP PROJECT

  • 05 mrt 2020
SCHUNCK start onder de titel 'Uit je dak' het eerste project uit een reeks van drie die allen onder één noemer gevat worden: The Heerlen Rooftop Project.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

In SCHUNCK Museum worden vanaf 21 april de 53 ontwerpen getoond die voortkomen uit een internationale ideeënprijsvraag die SCHUNCK in 2019 heeft uitgezet voor professionals. Uit elf landen werden projecten ingediend, waaruit een internationale jury in januari 2020 drie projecten als winnaars selecteerde.

SCHUNCK zet met 'The Heerlen Rooftop Project' - samen met stakeholders in de regio, experts en de lokale gemeenschap, jong en oud -  een beweging op gang om daken in de stad duurzaam en klimaat-georiënteerd in te richten, te vergroenen en in gebruik te nemen. Het grijze dakenlandschap in Heerlen centrum, biedt een ontzettend groot en onbenut potentieel om het urgente thema klimaat duurzaam voor de toekomst aan te pakken.

Na 'Uit je dak' , dat een bewustwording van de mogelijkheden op gang wil brengen, volgt in 2022 het 1e Rooftop festival, genaamd 'Op je dak' , ter verdere stimulering. In het vervolg zullen regelmatig Rooftop festivals plaatsvinden, onder het motto 'Pak je dak', die geleidelijk moeten bijdragen aan een duurzame verandering van het dakenlandschap.

Drie winnende ontwerpen (Ieder €10.000,-)

(in willekeurige volgorde)

Less Building, More People – A festival with a legacy door Tom van Odijk, David Baars en Panagiotis Seltsiotis (TomDavid Architecten, Rotterdam)

World of Wonder door Giulia Azaria, Iñigo Ruiz en Linda Tonin (SELVATICO, Amsterdam)


World of Wonder door Giulia Azaria, Iñigo Ruiz en Linda Tonin (SELVATICO, Amsterdam)

Create Your Own door Lieke Robben en Isabel Morales García uit Amsterdam

Create Your Own door Lieke Robben en Isabel Morales García uit Amsterdam

Create-your-own-Heerlen-Rooftop.jpg

Jury van de internationale ideeënprijsvraag

De internationale vakjury bestond uit: Sonja Beeck, Frank Havermans, Cédric Libert, Peter Veenstra en Robert Thiemann. Zij werden gesteund door een zakelijke jury (zonder stemrecht) bestaand uit: Mathea Severeijns, Rocco Malherbe, Douwe Dijkstra, Kor Bonnema en Martijn Valk.

In aanvulling op de tentoonstelling, is het dak van parkeergarage De Putgraaf - met een prachtig uitzicht over de stad - tijdelijk (van half april tot en met eind september) als een experimentele proeftuin ingericht. Hier zullen regelmatig activiteiten plaatsvinden voor publiek, deskundigen en scholen. Let op: het dak is buiten deze activiteiten niet vrij toegankelijk.

Samenwerkingspartners en sponsoren

The Heerlen Rooftop Project wordt mede mogelijk gemaakt door: gemeente Heerlen, provincie Limburg, IBA Parkstad, Q-park, VOC vastgoed, Brasserie Mijn Streek, pandeigenaren, Bernardinuscollege, Yuverta en Basisschool Wonderwijs

Meer informatie over programma en activiteiten via schunck.nl. Al toegezegd zijn:

  • Vrijdag 5 juni, Rooftop symposium
  • Zondag 21 juni, Dag van de Architectuur 2020
Top