Rondleiding en stadswandeling  rond de tentoonstelling Jan Stuyt

Rondleiding en stadswandeling rond de tentoonstelling Jan Stuyt

IBA Parkstad, gemeente Heerlen en Buro Marcel van der Heyden organiseren de tentoonstelling ‘Jan Stuyt, architect en stedenbouwer in Parkstad’, die tot 16 januari 2022 te zien is in De Vondst in Heerlen. De Vrienden van SCHUNCK begeleiden voor belangstellenden drie rondleidingen met aansluitend een stadswandeling, naar drie verschillende locaties.
  • Waar De Vondst

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren
  • Rondleiding en stadswandeling rond de tentoonstelling Jan Stuyt
  • 2021-12-03T14:00:00+01:00
  • 2021-12-03T16:00:00+01:00
  • IBA Parkstad, gemeente Heerlen en Buro Marcel van der Heyden organiseren de tentoonstelling ‘Jan Stuyt, architect en stedenbouwer in Parkstad’, die tot 16 januari 2022 te zien is in De Vondst in Heerlen. De Vrienden van SCHUNCK begeleiden voor belangstellenden drie rondleidingen met aansluitend een stadswandeling, naar drie verschillende locaties.

In oktober verscheen een boek over wie Jan Stuyt was, waarom hij naar Parkstad kwam, wat zijn opdracht was, of hij daarin is geslaagd en wat er nu nog van over is? Het boek beschrijft uitvoerig de periode dat Stuyt in de Oostelijke Mijnstreek actief was en de aanleiding daarvoor. Het bevat een overzicht met kaart van de vandaag de dag nog bestaande bouw, met een prachtige nieuwe serie foto’s van Klaus Tummers. Daarnaast komen diverse specialisten aan het woord over de waarde van Jan Stuyt voor deze regio, zoals Jo Coenen, Wim van den Bergh, Roelof Braad en Ton van Mastrigt.

Jan Stuyt werd geboren in Purmerend in 1868 en overleed in 1934 in Den Haag, hij was een beroemde Nederlandse architect en kerkenbouwer en ontwierp bijvoorbeeld de Cenakelkerk op de Heilige Landstichting in Nijmegen. In Heerlen is Stuyt bekend van veel gezichtsbepalende bouwwerken, waaronder de Vroedvrouwenschool en de Ambachtsschool. Zijn naam is echter onlosmakelijk verbonden met de vele mijnwerkerskolonieën zoals ‘De Eerste Stap’ in Hoensbroek, die momenteel met sloop wordt bedreigd.

De tentoonstelling besteedt aandacht aan de persoon Jan Stuyt en de situatie in Heerlen rond 1920 en er zijn grote foto’s van een aantal nog bestaande gebouwen. Via vitrinekasten én in het zaalboekje worden negen iconen van Stuyt extra belicht. Hiervoor is samengewerkt met o.a. Architecten aan de Maas, HVN architecten en Beckers Architecten.

Daarnaast zijn zes videoportretten te zien over hergebruik, renovatie en de beleving van erfgoed: Wim van den Bergh over de Oude Egge en Molenberg, Gemma Gerrits van Woonpunt over Slak en Horst, Roelof Braad over de Corneliuskerk, Liesbeth Bijlmakers van Vitalisgroep over de Vroedvrouwenschool, Hans de Vries -die als particulier een Stuyt-huis renoveert- en Lex Nelissen over het leven in de kolonie.

Jan Stuyt boekomslag

Rondleiding en stadswandeling

De bijeenkomsten starten met een bezoek aan de tentoonstelling, aansluitend volgt de stadswandeling. De wandelingen worden begeleid door Hans Pannemans, Wiel Regtop en Ton van Mastrigt, van de Programmacommissie Architectuur van de Vrienden van SCHUNCK. De bijeenkomsten starten om 14.00 uur in De Vondst, Raadhuisplein 20 in Heerlen en eindigen op locatie volgens onderstaand overzicht.

  • De mooiste pleinen van Heerlen, vrijdag 3 december 2021 – Route over Burg. De Hesselleplein, Tempsplein en Vredesplein
  • Niemand bouwt voor zichzelf alleen, zondag 19 december 2021 – Door Honigmannstraat en Dautzenbergstraat
  • Tussen villa en kolonie, zaterdag 8 januari 2022 – Vanaf Villa Haex (hoek Akerstraat/Molenberglaan) naar de Molenberg

Praktische informatie

Deelnemers betalen € 5,-. Aanmelden o.v.v. de keuzedag, naam en telefoonnummer is noodzakelijk en kan tot en met zondag 28 november, via jelle.aarnoudse@ziggo.nl. Het bedrag kan worden overgemaakt naar IBAN NL31SNSB0924282142  t.n.v. ‘Vrienden van SCHUNCK’, onder vermelding van ‘Deelname Stuyt [datum]’.

Het tonen van een coronatoegangsbewijs en ID-bewijs en het dragen van een mondkapje is verplicht.

Top