- https://www.schunck.nl/nl/museum/architectuur/agenda/mies-van-der-rohe-mies-de-erfenis-van-het-modernisme
- Mies van der Rohe / MIES & de erfenis van het modernisme
- 2016-04-10T00:00:00+02:00
- 2016-08-07T23:59:59+02:00
- Samen met Le Corbusier en Walter Gropius geldt Ludwig Mies van der Rohe als grondlegger van het moderne bouwen. ‘Mies’ ontwerpt gedurende zijn carrière gezichtsbepalende gebouwen in Barcelona, Berlijn, Chicago en New York, én iconische meubels. Hij schept vanuit een ambachtelijke liefde voor materialen.
Nog steeds blijft Mies van der Rohe architecten inspireren. In de tussentijd raken zijn gebouwen echter ook in verval, of zijn ze aan een nieuwe bestemming toe. Dat thema wordt steeds belangrijker, in een wereld waarin veel jonge monumenten leeg komen te staan. Daarom rijzen zowel in Europa als Amerika belangrijke vragen, als: wat moeten we behouden, hoe doen we dat en waarom?
In SCHUNCK wordt precies hier aandacht besteed, in de expositie ‘MIES & De erfenis van het modernisme’. Een expositie gewijd aan de toekomst van modernistische architectuur, met de focus op vijf internationale meesterwerken én het modernistisch erfgoed van Heerlen en de regio Parkstad. De tentoonstelling toont vijf gerestaureerde topwerken van Mies van der Rohe. Een twintig meter brede filmprojectie daarvan gaat in wereldpremière. De bezoeker ervaart lijfelijk de unieke sfeer, materialiteit en gebruikswaarde van Mies’ gebouwen. Tekeningen, originele materialen en maquettes geven inzicht in de nauwgezette renovatieprocessen. Verder is er een overzicht van tachtig Mies-bouwwerken en enkele replica-meubels. Een grondige en niet te missen expositie voor architecten en liefhebbers uit de hele wereld.
Mies X SCHUNCK
Mies was een groot inspirator voor de ontwikkeling van Heerlen. Ruim honderd gebouwen uit de eerste helft van de twintigste eeuw bepalen nog steeds de identiteit van stad en omgeving. Sommige gebouwen in Heerlen zijn bekend (bioscoop Royal, schouwburg, brandweer en retraitehuis), andere niet. ‘MIES & de erfenis van het modernisme’ opent onze ogen voor die schatten. Het ‘Glaspaleis’ van Frits Peutz (1933) is er één. Het werd tweemaal bijna gesloopt. Nu is het een schoolvoorbeeld van renovatie – door Jo Coenen en Wiel Arets – en herbestemming. SCHUNCK Glaspaleis behoort wereldwijd tot de 1.000 belangrijkste gebouwen van de 20e eeuw.
Rondom de expositie worden tal van randactiviteiten georganiseerd. Zo zijn er symposia en lezingen over de omgang met het modernistisch erfgoed. Deskundige sprekers gaan dieper in op één of meer van de vijf Mies projecten uit de tentoonstelling. Deze symposia worden georganiseerd in samenwerking met onder andere OMA, Chipperfield Architects en Ivo Hammer op de TU’s van Eindhoven, Hasselt, Luik en Aken. Ook zijn er stadswandelingen over modernisme in Heerlen en diverse rondleidingen, excursies en filmvoorstellingen.
Pers
Volkskrant
De Volkskrant beoordeelt de tentoonstelling met vier sterren:
Heerlen heeft schatten in huis dankzij erfenis Mies van der Rohe
Dagblad de Limburger
DDL-20160407 Onze relatie met Mies
DDL-20160412 Scholieren bedenken nieuwe toekomst voor modernistische gebouwen in Heerlen.pdf
DDL-20160414 Heerlen wilde erbij horen
De Architect
De Architect publiceert een artikel over de tentoonstelling én schrijft er een blog over.
De Architect 20160426 – Mies in Heerlen watching the detectives – blogs
De Architect 20160510- Mies van der Rohe centraal op internationale expositie
ArchitectuurNL
2016-03 ArchitectuurNL – Mies en de erfenis van het modernisme – Chirurgenwerk
Aachener Zeitung
Aachener Zeitung 151216 Wie gehen wier mit seinem Erbe um
Aachener Zeitung 160326 Der Aachener Baumeister als Kunstler
Sponsoren