Mies van der Rohe / MIES & de erfenis van het modernisme

  • Wat architectuur
  • Wanneer 10 apr 2016 t/m 07 aug 2016 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Waar SCHUNCK Glaspaleis
  • Voeg gebeurtenis toe aan agenda iCal
Samen met Le Corbusier en Walter Gropius geldt Ludwig Mies van der Rohe als grondlegger van het moderne bouwen. ‘Mies’ ontwerpt gedurende zijn carrière gezichtsbepalende gebouwen in Barcelona, Berlijn, Chicago en New York, én iconische meubels. Hij schept vanuit een ambachtelijke liefde voor materialen.
  • Waar SCHUNCK Glaspaleis

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren
  • Mies van der Rohe / MIES & de erfenis van het modernisme
  • 2016-04-10T00:00:00+02:00
  • 2016-08-07T23:59:59+02:00
  • Samen met Le Corbusier en Walter Gropius geldt Ludwig Mies van der Rohe als grondlegger van het moderne bouwen. ‘Mies’ ontwerpt gedurende zijn carrière gezichtsbepalende gebouwen in Barcelona, Berlijn, Chicago en New York, én iconische meubels. Hij schept vanuit een ambachtelijke liefde voor materialen.

Nog steeds blijft Mies van der Rohe architecten inspireren. In de tussentijd raken zijn gebouwen echter ook in verval, of zijn ze aan een nieuwe bestemming toe. Dat thema wordt steeds belangrijker, in een wereld waarin veel jonge monumenten leeg komen te staan. Daarom rijzen zowel in Europa als Amerika belangrijke vragen, als: wat moeten we behouden, hoe doen we dat en waarom? 

In SCHUNCK wordt precies hier aandacht besteed, in de expositie ‘MIES & De erfenis van het modernisme’. Een expositie gewijd aan de toekomst van modernistische architectuur, met de focus op vijf internationale meesterwerken én het modernistisch erfgoed van Heerlen en de regio Parkstad. De tentoonstelling toont vijf gerestaureerde topwerken van Mies van der Rohe. Een twintig meter brede filmprojectie daarvan gaat in wereldpremière. De bezoeker ervaart lijfelijk de unieke sfeer, materialiteit en gebruikswaarde van Mies’ gebouwen. Tekeningen, originele materialen en maquettes geven inzicht in de nauwgezette renovatieprocessen. Verder is er een overzicht van tachtig Mies-bouwwerken en enkele replica-meubels. Een grondige en niet te missen expositie voor architecten en liefhebbers uit de hele wereld. 

Mies X SCHUNCK 

Mies was een groot inspirator voor de ontwikkeling van Heerlen. Ruim honderd gebouwen uit de eerste helft van de twintigste eeuw bepalen nog steeds de identiteit van stad en omgeving. Sommige gebouwen in Heerlen zijn bekend (bioscoop Royal, schouwburg, brandweer en retraitehuis), andere niet. ‘MIES & de erfenis van het modernisme’ opent onze ogen voor die schatten. Het ‘Glaspaleis’ van Frits Peutz (1933) is er één. Het werd tweemaal bijna gesloopt. Nu is het een schoolvoorbeeld van renovatie – door Jo Coenen en Wiel Arets – en herbestemming. SCHUNCK Glaspaleis behoort wereldwijd tot de 1.000 belangrijkste gebouwen van de 20e eeuw. 

Rondom de expositie worden tal van randactiviteiten georganiseerd. Zo zijn er symposia en lezingen over de omgang met het modernistisch erfgoed. Deskundige sprekers gaan dieper in op één of meer van de vijf Mies projecten uit de tentoonstelling. Deze symposia worden georganiseerd in samenwerking met onder andere OMA, Chipperfield Architects en Ivo Hammer op de TU’s van Eindhoven, Hasselt, Luik en Aken. Ook zijn er stadswandelingen over modernisme in Heerlen en diverse rondleidingen, excursies en filmvoorstellingen.  

Pers 

Volkskrant 

De Volkskrant beoordeelt de tentoonstelling met vier sterren: 

Heerlen heeft schatten in huis dankzij erfenis Mies van der Rohe 

Dagblad de Limburger 

DDL-20160407 Onze relatie met Mies 

DDL-20160412 Scholieren bedenken nieuwe toekomst voor modernistische gebouwen in Heerlen.pdf 

DDL-20160414 Heerlen wilde erbij horen 

De Architect 

De Architect publiceert een artikel over de tentoonstelling én schrijft er een blog over. 

De Architect 20160426 – Mies in Heerlen watching the detectives – blogs 

De Architect 20160510- Mies van der Rohe centraal op internationale expositie 

ArchitectuurNL 

2016-03 ArchitectuurNL – Mies en de erfenis van het modernisme – Chirurgenwerk 

Aachener Zeitung 

Aachener Zeitung 151216 Wie gehen wier mit seinem Erbe um 

Aachener Zeitung 160326 Der Aachener Baumeister als Kunstler 

Sponsoren

        Overzicht subsidiegevers Mies van der Rohe

Top