Impressie: Selvatico

Heerlen Rooftop Project: op je dak

  • Wat rooftop architectuur
  • Wanneer t/m 02 jul 2022 t/m 24 okt 2022 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Waar Q-Park Putgraaf
  • Prijs 0,-
  • Voeg gebeurtenis toe aan agenda iCal
In het kader van het Heerlen Rooftop Project gaat het voormalig grijze parkeerdek van de Putgraaf in Heerlen vanaf juli verder door het leven als een kleinschalige urban farming tuin.
  • Waar Q-Park Putgraaf
  • Prijs 0,-

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Plantenbakken vol kruiden, groenten, eetbare bloemen en heerlijke zitjes zorgen samen voor een groene oase in het Heerlense dakenlandschap. Tot mid-oktober is er in de daktuin van alles te beleven. Het architectencollectief Selvatico, één van de winnaars van de ideeënprijsvraag (2019) van het Heerlen Rooftop Project, heeft het ontwerp gemaakt. Met deze uitvoering van 'The Countryside', inspireren zij samen met SCHUNCK met een concreet antwoord op een complex en dringend vraagstuk voor de toekomst: ons klimaat!

68B9897A-5AB8-49D0-B7FE-8A86F24C48CB-21086-00000DA94BA992B1.jpg


Samen met vrijwilligers en buurtverenigingen uit Heerlen is de tuin in etappes ingericht. In de eerste etappe werd vooral getimmerd, vervolgens is de beplanting in twee rondes geplant. Zo heeft de tuin langzaam vorm gekregen. 
In het weekend van 2 juli opent de daktuin voor bezoekers. Er is dit weekend een kinderprogramma met schminken en knutselen met bloembommetjes. Gedurende de hele looptijd is er onder meer een Rooftop bar, zijn er yoga-sessies en worden er elke (zomer)maand rondleidingen gegeven.

Automobilisten kunnen gebruik maken van het speciale parkeertarief van 5 euro door vooraf te reserveren bij Q-Park, kijk hier voor meer informatie.

tijden en locatie

De daktuin zal vanaf juli elk weekend geopend zijn tussen 12:00 en 20:00 uur, tot mid-oktober. De entree is in de Plaarstraat:

8204DC5B-19CD-44EF-9ED1-B34B4863D87C-21086-00000DAA38D3CA02.jpg


Over het Heerlen Rooftop project

Het Heerlen Rooftop project is niet alleen een leuke tijdelijke daktuin. Het is ontstaan om mensen bewust te maken van het potentieel van daken: de onbenutte resources in de stad. Heerlen blijkt in de zomer één van de drie warmste steden van Nederland te zijn. De stad staat dus voor grote duurzame uitdagingen, zoals verbetering van de leefomgeving en de biodiversiteit, vermindering van de CO2-uitstoot en het aanboren van nieuwe energiebronnen.

De hittestress wordt met name veroorzaakt door het vele beton waar de platte daken in Heerlen centrum debet aan zijn. Het probleem schept een uitgelezen kans voor verandering. Het dakenlandschap biedt ruimte voor experimentele en innovatieve oplossingen, zoals duurzame voedselproductie, klimaatadaptatie en nieuwe vormen van openbare ruimte. Een geïntegreerde aanpak van de grijze daken die nu de skyline van Heerlen vormen, kunnen het perspectief van de stad veranderen waardoor deze gezonder, beter leefbaar en toekomstbestendiger kan worden.

Het Heerlen Rooftop project maakt onderdeel uit van het expojaar van IBA Parkstad. IBA Parkstad stimuleert de transformatie van de regio door ingrepen in de stedelijke omgeving te ondersteunen. Het vergroenen van daken is een schoolvoorbeeld van een ingreep in de stedelijke omgeving met meerdere effecten.

Meer achtergrondinformatie over de verschillende fases van het project, de inspirerende resultaten van de internationale ideeënprijsvraag en de zomerprogrammering vind je hier.

Rooftop_01.jpg

Impressie: Selvatico

Projectpartners & -ondersteuning

Initiator & organisator
SCHUNCK

Ontwerp daktuin Putgraaf
Selvatico, Amsterdam

Projectpartners
Q-Park
VOC-vastgoed
IBA Parkstad Limburg

Ondersteuners
De Moestuinman
Stadstuin Heerlen
Burgers uit Heerlen (regio)
Stichting Relim

Top