Aad de Haas x Trees Ruijs / Moederdier
Trees Ruijs, Moederdier V, 1987, monotype op papier, 49 x 71 cm, collectie Trees Ruijs Huijs.

Aad de Haas x Trees Ruijs / Moederdier

  • Wat beeldende kunst Aad de Haas zaal
  • Wanneer 05 jun 2021 t/m 24 okt 2021 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Waar SCHUNCK Glaspaleis
  • Contact naam
  • Voeg gebeurtenis toe aan agenda iCal
In de Aad de Haas-zaal staat dit keer de vrouwelijke vorm in de kunst centraal, bezien vanuit twee beeldend kunstenaars (Aad de Haas en Trees Ruijs) en ieder vanuit hun eigen mannelijk cq. vrouwelijk perspectief.
  • Waar SCHUNCK Glaspaleis

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren
  • Aad de Haas x Trees Ruijs / Moederdier
  • 2021-06-05T00:00:00+02:00
  • 2021-10-24T23:59:59+02:00
  • In de Aad de Haas-zaal staat dit keer de vrouwelijke vorm in de kunst centraal, bezien vanuit twee beeldend kunstenaars (Aad de Haas en Trees Ruijs) en ieder vanuit hun eigen mannelijk cq. vrouwelijk perspectief.

Moederdier is de titel van een serie monotypes van Ruijs uit de jaren ’80. Deze werken gaan over vrouwelijke lichamelijkheid.

Werken van Aad de Haas, in wiens oeuvre de vrouwelijke vorm veelvuldig voorkomt, vormen een contrapunt voor de beeldtaal van Ruijs. Bij De Haas verschijnt de vrouw enerzijds als heilige, serene figuur en anderzijds als object van schoonheid en seksueel verlangen. Je zou kunnen zeggen dat De Haas in zijn werk over het algemeen een sterk mannelijke kijk op het vrouwelijk lichaam verbeeldt.

De werken van Ruijs tonen eveneens een fascinatie voor de vrouwelijke vorm, maar dan vanuit een vrouwelijk perspectief. Ze gaan deels over haar eigen lichaam en levenservaringen en verwijzen naar een sterke interesse in lichamelijke vrijheid, seksualiteit en zwangerschap.

Cursus muziekbeluisteren

Bij de tentoonstelling biedt SCHUNCK een cursus muziek beluisteren aan. Houd de website in de gaten voor aanvullende informatie.

Over Trees Ruijs

Trees Ruijs (Maastricht, 1925 – Ubachsberg, 2016) was een Nederlands schrijver en schilder. Ruijs bracht haar jeugd door in voormalig Nederlands-Indië, waaraan een einde kwam door de Japanse bezetting. In 1946 begon Trees aan een vijfjarige studie schilderen aan de Koninklijke Academie te Den Haag. Hier ontmoette zij medestudent Jan Vonk, met wie zij in 1955 trouwde en met wie ze zes kinderen kreeg. Jan nam een baan aan als grafisch vormgever bij de toenmalige Staatsmijnen (het latere DSM), waardoor het nog jonge gezin naar Limburg verhuisde. Hier zouden zij hun verdere leven wonen.

Museum Trees Ruijs Huijs

Parallel aan de tentoonstelling Moederdier in SCHUNCK presenteert het Trees Ruijs Huijs een tentoonstelling rondom het thema emancipatie. Het wil een persoonlijke, museale en culturele plek zijn, met oog voor persoonlijke en medemenselijke ontwikkeling. Er worden eigen werken geëxposeerd en er vinden tijdelijke tentoonstellingen van hedendaagse kunstenaars plaats. Momenteel is de collectie Trees Ruijs er gehuisvest. Ook zijn er regelmatig rondleidingen. Check de website voor meer info.

Trees Ruijs Huijs
Carbon 6, Kloosterweg 1
Heerlen

www.treesruijshuijsmuseum.nl

logo 20 cm Trees Ruijs Huis_web.jpg

Top