Natasja Kensmil, Uit de serie The Illusionist (2008), Collectie SCHUNCK. Fotografie: Peter Cox. Swipe voor meer beelden uit de tentoonstelling.

Smoke & Mirrors

  • Wat beeldende kunst homepage museumzaal
  • Wanneer 09 nov 2021 t/m 25 jan 2022 (Europe/Amsterdam / UTC100)
  • Waar SCHUNCK Glaspaleis
  • Contact naam
  • Voeg gebeurtenis toe aan agenda iCal
Featuring LOOKING FOR VIVI Lara Gasparotto & Paola Basika Lumonga
  • Waar SCHUNCK Glaspaleis

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

*Wegens de lockdown is de looptijd van deze tentoonstelling verkort*

Smoke & Mirrors is een klassieke techniek van illusionisten. Een projector, waarvan de straal door een verborgen spiegel weerkaatst in een rookwolk, creëert een beeld van een zwevende, spookachtige verschijning. Het gaat daarbij over het scheppen van een alternatieve realiteit, over verwondering en verbeelding. De tentoonstelling toont nieuwe aanwinsten en reeds aanwezige werken in de beeldende kunstcollectie die op vergelijkbare wijze droombeelden, bespiegelingen van actuele kwesties en fantomen uit het verleden oproepen. Soms monumentaal, vaak subtiel.

Laat je meevoeren in de suggestie van een diepere waarheid en laat je horizon verbreden door Smoke & Mirrors, met werk van David Bade, Yael Bartana, Koen Doodeman, Charlotte Dumas, Hadassah Emmerich, Gijs Frieling, Vera Gulikers, Fons Haagmans, Natasja Kensmil, Troy Lovegates, Elke Lutgerink, Keetje Mans, Rik Meijers, Navid Nuur, Simone Schuffelen, Johan Tahon, Aline Thomassen, Esther Tielemans, Helen Verhoeven en Dan Zhu.

Zaalboekje

Wil je meer weten over de tentoonstelling? Bekijk dan alle kunstwerken en hun context in ons zaalboekje!

Smoke & Mirrors Zaalboekje

Keetje Mans, Tantrum, 2017, 200 x 160cm, geverfd linnen  op linnen, fotografie Bert Janssen.jpg

Keetje Mans, Tantrum, 2017

Yael Bartana, Patriarchy is History, 2019

Yael Bartana, Patriarchy is History, 2019

Looking for Vivi

De tentoonstelling maakt ook een connectie met de fotografiewerken van Lara Gasparotto. De foto’s van Gasparotto bevinden zich ergens tussen snel genomen snapshots en theatraal geconstrueerde filmstills: indringende portretten van mensen en poëtische beelden van plekken en landschappen, doordrenkt met verhalen.

In 2019 reisde Gasparotto samen met museoloog Paola Basika Lumonga naar de Democratische Republiek Congo om daar op zoek te gaan naar de mythische stad Vivi, de eerste hoofdstad die in 1885 door Belgische kolonisten werd gesticht. Gasparotto legde deze zoektocht vast in de serie Looking for Vivi: Ville Fantôme du Kongo. Hun gezamenlijke project in tekst en beeld is een samensmelting van historisch onderzoek en artistieke creatie. Looking for Vivi vertelt het verhaal van een ander Congo, voorbij de clichés uit de westerse media en het dominante, eenzijdige narratief van de westerse wetenschappers.

Lara Gasparotto

Lara Gasparotto (1989, Luik, B) studeerde fotografie aan Saint-Luc, Ecole Supérieure des Arts in Luik. Vlak na haar afstuderen wordt ze in 2008 door View Photography Magazine uitgeroepen tot ‘Emerging Talent’ en exposeert zij vanaf 2009 haar werk met regelmaat op tentoonstellingen en fotografiebiënnales en -festivals. In 2015 wint zij de ING Unseen Talent Award en in 2020 de Prize of the Creation of the city of Liège. In november 2021 is haar werk o.a. te zien op de internationale fotografiebeurs Paris Photo. Gasparotto woont en werkt in Wallonië, nabij Luik, en wordt vertegenwoordigd door galerie Stieglitz 19 in Antwerpen.

Interview Lara Gasparotto en Paola Basika Lumonga

Gemeente Heerlen  Provincie Limburg Mondriaan Fonds

Top