Keith Café #1: Keith Haring x de kunstenaar

Keith Café #1: Keith Haring x de kunstenaar

  • Wat keith haring homepage lezing
  • Wanneer 02 jun 2022, 20:00 - 22:30 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Waar Royal Theater Heerlen
  • Prijs 0,-
  • Voeg gebeurtenis toe aan agenda iCal
In samenwerking met diverse culturele partners in de stad organiseert SCHUNCK tijdens de tentoonstelling Keith Haring: Grace House Mural een viertal Keith Cafés.
  • Waar Royal Theater Heerlen
  • Prijs 0,-

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Deze serie van vier gratis toegankelijke café-avonden gaat door middel van o.a. lezingen, interviews, films, muziek en poetry slam iedere avond dieper in op verschillende aspecten uit het leven en werk van deze iconische kunstenaar. Het Keith Café vindt altijd plaats op een culturele locatie in de stad. Voor deze eerste editie op donderdag 2 juni is dit de foyer van het Royal theater in Heerlen. Het thema Keith Haring x de kunstenaar, staat centraal.

Programma

Lezing: Barry Blinderman – Art in Transit

De lezing van Barry is een gedetailleerd verslag uit de eerste hand van het werk van Haring. Het begint in 1981, toen hij Keith ontmoette in het centrum van Manhattan bij Club 57 en zijn eerste artikel in een kunsttijdschrift publiceerde. In 1984, in de Semaphore EAST-galerij, exposeerde Barry de krijtmuurschildering van Keith, samen met Tseng Kwong Chi's verlichte foto's van zijn metrotekeningen. In 1990, het jaar van Keith's dood, organiseerde Barry 'Keith Haring: Future Primeval', de eerste reizende museumtentoonstelling van Keith in de Verenigde Staten, die opende in het Queens Museum in New York.

Barry Blinderman is curator, schrijver, docent en kunstenaar. Van 1980 tot 1987 leidde hij Semaphore Gallery en Semaphore EAST in New York City, waar hij het werk vertegenwoordigde van o.a. Keith Haring, Tseng Kwong Chi en andere zeer onderscheidende kunstenaars uit die tijd. Als directeur van University Galleries van de Illinois State University, in Normal, Illinois, was hij van 1987 tot 2018 curator van de eerste monografische museumtentoonstellingen in de Verenigde Staten voor David Wojnarowicz, Jane Dickson, Walter Robinson, Michelle Grabner, Keith Haring en vele anderen. Blinderman woont in Los Angeles, waar hij zijn memoires schrijft met de titel 'The Curator's Tale'.

Interview: Jan Rothuizen door Barbara Strating

Kunstenaar Jan Rothuizen wordt door Barbara Strating geïnterviewd over zijn vriendschap met Keith Haring. De Amsterdamse kunstenaar leerde Haring kennen op zijn 18e, toen nog niemand wist wie hij was. Ze werkten in de jaren 80 geregeld samen. Hij zal een aantal typische anekdotes uit die tijd delen evenals een tekening die hij maakte van Keiths atelier.

Barbara Strating werkt als programmamaker, moderator en schrijver op de raakvlakken van wetenschap, de kunsten en onze samenleving. Ze studeerde filosofie en cultuurwetenschappen in Nijmegen.

Jan Rothuizen (1968) is beeldend kunstenaar en vooral bekend van 'De Zachte Atlas van Amsterdam', een verzameling getekende plattegronden waarin hij niet alleen tekent en beschrijft wat er is, maar ook wat hij denkt, voelt en vermoedt. De verhalen die hij in zijn werk over plekken vertelt, laten zich lezen zoals landkaarten, zonder vaststaand begin of einde. Zijn tekeningen verschijnen maandelijks in de Volkskrant en in boekvorm. In 2020 verscheen een tekening van Rothuizen over Heerlen in de Volkskrant. In 2011 maakte hij al een tekening over Hoensbroek. Beide tekeningen zijn te zien in de etalage van SCHUNCK. Werk van Rothuizen was te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam, in Caïro en in het New Museum en het MoMA in New York.

Jan Rothuizen bij opening tentoonstelling Keith Haring

Het Belangrijke Genootschap: Sanne Berger

Borderlines, het literaire platform van Stichting PANDA Collectief, schotelt samen met Het Belangrijk Genootschap Met Een Nog Onduidelijke En Steeds Wisselende Maar Immer Literaire Inhoud (HBGMENOESWMILI) Sanne Berger voor. In het kader van het Keith Café laat zij zich inspireren door de tentoonstelling.

Sanne volgt momenteel de opleiding Visuele Communicatie waarbij ze wordt opgeleid tot illustrator. Naast het maken van illustraties houdt zij zich graag bezig met het schrijven van poëzie, iets dat in haar ogen hand in hand gaat. “Mijn poëzie is beeldend en mijn illustraties zijn verhalend. Ze versterken elkaar en zorgen voor een cohesie waarbij ik hoop de lezer een kijkje te geven in mijn wereld die wordt gevormd door nostalgie, kwetsbaarheid, humor, gevoel en een vleugje chaos”.

  • Café open: 19:30 uur
  • Start: 20:00 uur
  • Einde: 22:00 uur

Film: ‘The Universe of Keith Haring’

Aansluitend aan het Keith Café wordt in de grote zaal van de Royal de film ‘The Universe of Keith Haring’ vertoond. ‘The Universe of Keith Haring’ is een documentaire uit 2008 van filmmaker Christina Clausen over de kunstenaar Keith Haring. In de film wordt de erfenis van Haring herrezen door middel van kleurrijke archiefbeelden en herinnerd door vrienden en bewonderaars zoals kunstenaars Kenny Scharf en Yoko Ono, galeriehouders Jeffrey Deitch en Tony Shafrazi.  

Duur: 90 minuten. 

Top