Gijs Frieling trappenhuis SCHUNCK 2020. Foto: Gert Jan van Rooij

Gijs Frieling / Theofanie - Up and Out

  • Wat beeldende kunst muurschildering
  • Wanneer 18 aug 2020 t/m 06 jul 2021 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Waar SCHUNCK Glaspaleis
  • Voeg gebeurtenis toe aan agenda iCal
Voor het trappenhuis van SCHUNCK ontwerpt Gijs Frieling een wonderlijk landschap van planten, mensen en objecten. Hij laat zich inspireren door werken uit de gemeentelijke kunstcollectie Heerlen, die een bijzondere betekenis voor hem hebben. Zijn muurschildering voert als een bergpad omhoog over verschillende verdiepingen naar de top van het Glaspaleis.
  • Waar SCHUNCK Glaspaleis

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren
  • Gijs Frieling / Theofanie - Up and Out
  • 2020-08-18T00:00:00+02:00
  • 2021-07-06T23:59:59+02:00
  • Voor het trappenhuis van SCHUNCK ontwerpt Gijs Frieling een wonderlijk landschap van planten, mensen en objecten. Hij laat zich inspireren door werken uit de gemeentelijke kunstcollectie Heerlen, die een bijzondere betekenis voor hem hebben. Zijn muurschildering voert als een bergpad omhoog over verschillende verdiepingen naar de top van het Glaspaleis.

Een theofanie is een zichtbare manifestatie van een godheid aan de mens. De term wordt gebruikt om te verwijzen naar een verschijning van de goden in de mythen van het oude Griekenland en het Nabije Oosten. De keuze voor dit thema verwijst licht naar het werk van Aad de Haas. Tijdens zijn eerste bezoek aan Parkstad bezoekt Frieling de St.Cunibertus kerk in Wahlwiller met de beroemde kruiswegstaties van De Haas. Het is één van vele elementen die tot uitdrukking komen in de wandschildering van Frieling. Ook laat Frieling zich inspireren door het trappenhuis zelf, dat bij hem de associatie oproept met de beroemde glazen lift uit Sjakie en de grote glazen lift (Roald Dahl). Sjakie reist in dat verhaal hemelwaarts door de rode liftknop met de tekst ‘Up and out’ in te drukken. 

Gijs Frieling muurschildering trappenhuis SCHUNCK 2020. Foto: Gert Jan van Rooij

Gijs Frieling trappenhuis SCHUNCK 2020. Foto: Gert Jan van Rooij

Over gijs frieling

Gijs Frieling (1966, Amsterdam) wint in 1994 de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst, in 1999 de Prix de Rome en in 2009 de Cobra Kunstprijs. Na zijn opleiding bij de Rietveldacademie en de Rijksakademie in Amsterdam geeft hij les aan de Rietveldacademie, het Sandberg Instituut en De Ateliers in Amsterdam. Ook is hij adviseur bij de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Hij is van 2006 tot 2010 directeur en hoofdcurator van kunstenaarsinitiatief W139 in Amsterdam. Momenteel is hij kunstadviseur voor de Rijksbouwmeester en jurylid voor de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst. 

Gijs Frieling realisatie muurschildering 2020 (5).JPGGijs Frieling trappenhuis SCHUNCK 2020. Foto: Dani Silvia

Top