Subway drawings
Foto: Anne Jannes Photography

Subway drawings

In de New Yorkse metro tekende Haring zijn subway drawings, waarbij de metroreizigers als een toevallig publiek het proces aanschouwden.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

‘The subway drawings were, as much as they were drawings, performances. It was where I learned how to draw in public. You draw in front of people. For me it was a whole sort of philosophical and sociological experiment. When I drew, I drew in the daytime which meant there were always people watching’ – Keith Haring

Keith Haring was 22 jaar toen hij in 1980 zijn eerste subway drawing met wit krijt op het matzwarte papier van een afgeplakte advertentie in een New Yorks metrostation tekende. In vijf jaar zou hij meer dan 5000 subway drawings tekenen, waarvan er slechts tientallen bewaard zijn gebleven. Deze tekeningen in guerrilla-stijl werden elke dag door duizenden mensen gezien en Haring, die 'kunst voor iedereen' wilde maken, vond hier zijn publiek. 

De kunstenaar was zich bewust van het spektakel dat hij creëerde met zijn live tekeningen en vroeg vriend en fotograaf Tseng Kwong Chi om hem vast te leggen tijdens het tekenen. De tekeningen geven een krachtige indruk van de veelal maatschappelijke en actuele thema’s in Harings werk, zoals televisies, nucleaire symbolen en de katholieke kerk. De tentoonstelling toont acht subway drawings, aangevuld met Tsengs foto’s van een tekenende Haring in de metro.

Top