Over Keith Haring
Fotografie: Anne Jannes

Over Keith Haring

Keith Haring (1958 – 1990) woonde en werkte in New York en is wereldwijd geliefd en beroemd geworden door zijn iconische, stripachtige figuren.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Keith Haring wordt geboren op 4 mei 1958 in Reading, Pennsylvania en groeit op in het nabijgelegen Kutztown. In 1978 verhuist hij naar New York voor een studie aan de School of Visual Arts. In New York belandt Haring in een bruisende kunstscene – niet in toonaangevende musea of gevestigde galeries, maar op straat, in de metro, in nachtclubs en andere alternatieve locaties. Hij raakt er bevriend met andere opkomende kunstenaars, onder wie Jean-Michel Basquiat en Kenny Scharf.

Haring neemt volop deel aan tentoonstellingen en events (en organiseert deze ook zelf) in clubs waar beeldende kunst, performance, muziek en mode op informele en dynamische wijze samenkomen. In zijn werk snijdt hij met energiek en speels lijngebruik maatschappelijke thema’s aan als racisme, homo-emancipatie, aidsbestrijding en drugsmisbruik. Haring zoekt zijn publiek bewust op, in de metro, in clubs en op straat. Zijn kenmerkende snelle, vloeiende en energieke lijn, illustreert zijn spontane en publieke werkwijze.

1982 is een belangrijk jaar voor Harings carrière: de kritieken zijn lovend over zijn eerste solotentoonstelling bij de befaamde Tony Shafrazi Gallery in Soho. Hij neemt daarnaast ook deel aan Documenta 7 in Kassel. Tot 1989 zal Haring deelnemen aan tal van internationale solo- en groepstentoonstellingen.

Op 16 februari 1990 overlijdt Keith Haring op 31-jarige leeftijd aan de gevolgen van aids. Vlak voor zijn dood richt hij de Keith Haring Foundation op die zijn archief en erfgoed beheert en projecten met betrekking tot educatie en aidsbestrijding financiert.

Top