• 03 okt 2022
Vrijwilliger in beeld - Tanja Fox

Vrijwilliger in beeld - Tanja Fox

  • 03 okt 2022
Het is een cadeautje dat ik zoveel aardige, verschillende, positieve en leergierige mensen leer kennen!

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Ik ben Tanja, 57 jaar en ik woon sinds 2009 in Hoensbroek. Ik ben geboren in Heerlen en woon al mijn hele leven in deze gemeente. Ik heb heel wat jaren gewerkt op kantoor maar vond dat niet meer uitdagend. Daarom ben ik halverwege de negentiger jaren gaan omscholen in de grafische sector. Het werken in die sector beviel mij zo goed dat ik daar nu nog met plezier zou werken, ware het niet dat ik dat door lichamelijke klachten niet meer voor elkaar krijg. Ik ben echter niet bij de pakken neer gaan zitten en heb onder meer negen jaar vrijwilligerswerk gedaan bij een organisatie voor mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking. Ook fiets ik graag en ben ik een verwoed knutselaar: ik maak miniaturen in schaal 1:12. En sinds kort ben ik dan begonnen als taalvrijwilliger bij SCHUNCK.

Toen in 2015 een stroom vluchtelingen naar Nederland kwam, vertelde mijn zus vol enthousiasme over haar vrijwilligerswerk in Nijmegen. Een groep mensen uit Syrië, die in Heumensoord opgevangen werd, leerde zij Nederlands en dat sprak mij enorm aan. Hier in de buurt kon ik zoiets niet vinden, totdat ik las dat bij SCHUNCK ook mogelijkheden zijn om mensen met een taalachterstand te helpen. Het heeft, mede door Corona, even geduurd voordat ik me aangemeld heb. Maar nu is het eindelijk zover. Er was een vrijwilliger gestopt bij het Taalcafé in de bibliotheek in Hoensbroek en zodoende startte ik in mei.

De eerste keer was spannend: ik had geen idee wat, en vooral wie ik moest verwachten. Eerst maakte ik kennis met de andere drie vrijwilligers, drie leuke spontane dames.

Ik had niet gedacht dat de mensen met wie we werken uit zoveel verschillende landen zouden komen (o.a. Egypte, Marokko, Costa Rica, Wit-Rusland, Polen, Nederland, Oekraïne, Tsjechië, Spanje, Eritrea…) en ook niet dat ze qua persoonlijkheid en taalniveau onderling zo zouden verschillen. Dat heeft me enorm positief verrast.

We leren van elkaar en van elkaars cultuur en naast leren lachen we ook heel wat af. Ik vind dit nu al een verrijking van mijn leven en een cadeautje dat ik zoveel aardige positieve en leergierige mensen leer kennen!”

vrijwilliger, wat voor jou?

Heb je hart voor de bibliotheek en lijkt het je leuk om in het bibliotheekwezen aan de slag te gaan? Laat het ons weten! Wij zijn namelijk altijd op zoek naar enthousiaste medewerkers die ons team willen versterken in diverse vrijwilligersfuncties binnen de bibliotheek.

Meer weten over of onderdeel worden van deze poule fantastische mensen!?

 Bekijk onze vrijwilligersfuncties

     BLOG: Vrijwilliger in beeld     

E-mail ons voor meer informatie

Top