• 28 jan 2022
Vrijwilliger in beeld - Riet Janssen

Vrijwilliger in beeld - Riet Janssen

  • 28 jan 2022
Ik ben vrijwilliger bij de VoorleesExpress. De kinderen noemen mij: de Voorleesjuf.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Mijn naam is Riet Janssen. Ik ben radiodiagnostisch laborante met pensioen. Na ingang van mijn pensioen kwam ik al snel tot de conclusie dat ik vrijwilligerswerk zou willen doen, liefst met kinderen. De VoorleesExpress was een van de opties die mij aansprak: voorlezen, spelletjes, tekenen, cijfers en letters oefenen. En dit in 20 sessies bij die kinderen thuis oefenen. 

Gedurende de tijd dat ik nu bezig ben, ben ik bij een Marokkaans, Syrisch, Afghaans, Maleisisch en een Pools gezin geweest. De kinderen die ik help zijn in de leeftijd van 4 tot 7 jaar en ik constateer dat het mij uitstekend bevalt.

Het fijne van deze manier van bezig zijn, is voor mij niet alleen de kinderen helpen, maar dat je ook veel opsteekt over de cultuur en de leefomstandigheden van de diverse landen door gesprekken met de kinderen en ouders.

Ik werk 1 à 2 uurtjes per week en ik krijg er veel voor terug. Over het algemeen leer je je aanpassen aan de behoeftes van het kind. Zo merk ik dat de meisjes vaak wat serieuzer werken, en de jongens me graag een beetje uitdagen. Een van de grappige momenten was dat kinderen uit Afghanistan en Maleisië begonnen te lezen met een duidelijk Limburgs accent ;). 

Ik ben echt blij met dit vrijwilligerswerk. Er is een grote dankbaarheid. Zowel van de ouders als de kleintjes die langzaam vooruitgang boeken en steeds weer uitkijken naar het uurtje met de grapjes van de 'juf'. Ook ervaar ik een goede begeleiding van het VoorleesExpress team die me telkens weer ondersteunen bij vragen en me nieuwe ideeën aandragen. 

Mijn tips voor mijn collega-'voorlees juffen en meesters': De hele kleintjes vinden memory of kwartetten met letters en afbeeldingen erg leuk. En tevens vallen de leesboeken waar ze deurtjes moeten openen erg in de smaak.

vrijwilliger, wat voor jou?

Heb je hart voor de bibliotheek en lijkt het je leuk om in het bibliotheekwezen aan de slag te gaan? Laat het ons weten! Wij zijn namelijk altijd op zoek naar enthousiaste medewerkers die ons team willen versterken in diverse vrijwilligersfuncties binnen de bibliotheek.

Meer weten over of onderdeel worden van deze poule fantastische mensen!?

 Bekijk onze vrijwilligersfuncties

     BLOG: Vrijwilliger in beeld     

E-mail ons voor meer informatie

Top