• 26 apr 2022
Vrijwilliger in beeld - Natalie Loop

Vrijwilliger in beeld - Natalie Loop

  • 26 apr 2022
De mooiste bijkomstigheid van mijn vrijwilligerswerk: je leert nieuwe culturen kennen en bouwt een band met een familie uit die cultuur op.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Ik ben Natalie Loop, vierenvijftig jaar. Nadat ik dertig jaar in Amsterdam heb gestudeerd, gewoond en gewerkt als manager relatiebeheer en internationale betrekkingen, ben ik in 2020 teruggekeerd naar mijn roots in Zuid-Limburg. Tijdens mijn aansluitende sabbatical wilde ik graag iets nuttigs doen. Bij voorkeur iets waarmee ik kinderen kon helpen. Uiteindelijk kwam ik na wat speurwerk bij de VoorleesExpress van SCHUNCK terecht!

Ik ben anderhalf jaar geleden aan de slag gegaan als taalvrijwilliger bij SCHUNCK. Tijdens het eerste jaar heb ik samen met Lujain gelezen, een Syrisch meisje van (toen) nèt 6 jaar. Omdat de familie en ik zo’n goede klik met elkaar hadden heb ik tijdens een volgende voorlees periode met haar grotere zus Asma, van 9 jaar, gelezen. Zowel Lujain als Asma zijn enorm vooruitgegaan:
Lujain vond lezen eerst ‘..heel moeilijk’, toen ‘..een beetje moeilijk‘ en aan het einde van het voorleestraject noemde ze het ‘..een makkie’. Geweldig om te zien met wat voor enthousiasme en gedrevenheid zij gelezen heeft!
Ook Asma deed haar uiterste best. Bij haar lag de nadruk op begrijpend lezen. Hier hebben we veel tijd aan besteed. Haar laatste begrijpend lezen toets op school was een voldoende! Ook daar waren we heel blij mee!

Ik vond het heel inspirerend om samen met kinderen en hun moeder te lezen en te zien dat ze zo vooruitgingen! We hebben niet alleen samen veel gelezen, maar ook vaak taalspelletjes, woordslangen en verleden tijden en tegenstellingen (bv groot-klein) geoefend. Daarnaast hebben we regelmatig gezongen, gedanst, binnen en buiten gespeeld en zijn samen ijsjes en frietjes gaan eten. De familie heeft me ook uitgenodigd voor het Suikerfeest en Offerfeest en om de heerlijke Syrische keuken te komen proeven.

Het kleinste zusje Maya, inmiddels vijf jaar, was bij vrijwel alle voorleessessies aanwezig en luisterde telkens aandachtig toe. Tijdens de laatste 2 sessies pakte ze opeens een boekje en begon ze letters op te noemen en maakte er vervolgens woordjes van! Zo leuk om te zien dat het zo aanstekelijk werkt! Ze was zelf ook zo in haar nopjes! Asma, Lujain, haar moeder en ik waren zo trots op haar!

Foto Natalie Loop.jpg

Het vrijwilligerswerk geeft zo’n enorme voldoening. Je ziet dat de kinderen graag beter willen lezen en je kunt er echt een steentje aan bijdragen. Omdat ik geen baan had, heb ik extra veel tijd en energie kunnen steken in het voorleestraject. Spelenderwijs verbetert de leesvaardigheid van het kind! Leuke bijkomstigheid: je leert zelf nieuwe culturen kennen en bouwt een band met de familie op. Ik vond het echt geweldig om te doen!

SCHUNCK is een fijne werkgever, die veel leuke en leerzame dingen organiseert voor -in de eerste plaats-de kinderen zelf, maar ook de vrijwilligers worden niet vergeten. Er worden trainingen en interessante vrijwilligersdagen georganiseerd en je krijgt regelmatig een blijk van waardering! Inmiddels heb ik een nieuwe baan en houd ik er voorlopig mee op. Maar ik kijk er met veel plezier en voldoening op terug! Vooral omdat Lujain en Asma zo vooruit zijn gegaan! Ik zou het iedereen, die graag met kinderen werkt en interesse in taal heeft, aanraden om zich aan te melden bij SCHUNCK als taalvrijwilliger!

Wees creatief, wissel het leesmoment regelmatig af met speel of zang momenten. De kinderen geven vaak zelf aan wanneer ze behoefte aan een pauze momentje hebben. Leg de focus op de (lees-) ontwikkeling van je voorleeskind. Bij net beginnende lezers is het uiteraard vooral de leesvaardigheid, bij iets oudere kinderen kan dat bijvoorbeeld de leessnelheid of het begrijpend lezen zijn. Als een kind minder zin heeft om te lezen, probeer met leuke of grappige oefeningen hun enthousiasme te stimuleren (‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’, laat ze vertellen over hun leukste hobby, oefen een dierenwoordenslang, laat ze dingen uitbeelden, etc.). Lukt het niet, dan is er altijd weer een volgende keer! Succes en heel veel leesplezier!

Hartelijke groet, Natalie Loop


vrijwilliger, wat voor jou?

Heb je hart voor de bibliotheek en lijkt het je leuk om in het bibliotheekwezen aan de slag te gaan? Laat het ons weten! Wij zijn namelijk altijd op zoek naar enthousiaste medewerkers die ons team willen versterken in diverse vrijwilligersfuncties binnen de bibliotheek.

Meer weten over of onderdeel worden van deze poule fantastische mensen!?

 Bekijk onze vrijwilligersfuncties

     BLOG: Vrijwilliger in beeld     

E-mail ons voor meer informatie

Top