• 04 apr 2022
Vrijwilliger in beeld - Julia Haveman

Vrijwilliger in beeld - Julia Haveman

  • 04 apr 2022
Hoi! Mijn naam is Julia Haveman. Ik ben tweedejaarsstudent aan de opleiding Logopedie, en ik ben sinds September 2021 coördinator vrijwilliger bij VoorleesExpress.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Het jaar daarvoor heb ik zelf als taalvrijwilliger voorgelezen bij een gezin. Ik heb toen heel veel mooie en leerzame momenten meegemaakt. Toen ik vervolgens werd gevraagd om als coördinator vrijwilliger verder te gaan, heb ik deze kans dan ook met beide handen gegrepen.

De rol van coördinator vrijwilliger houdt onder andere in dat ik trainingen geef en taalvrijwilligers begeleidt. Zo ben ik laatst op een woensdagmiddag met twee taalvrijwilligers naar hun voorleesgezin toe meegegaan. Ik vond dit ontzettend leuk en leerzaam om mee te maken. Beide gezinnen en hun taalvrijwilligers waren namelijk heel verschillend. Zo kwam het ene gezin uit Curaçao en was het andere gezin Nederlands. Bij het ene gezin was het kindje erg verlegen en vond het heel spannend, terwijl bij het andere gezin het kindje na vijf minuten al op schoot kroop bij de taalvrijwilliger. Bij de gezinnen zagen de sessies er dan uiteindelijk ook totaal anders uit. Maar wat ze wel gemeen hadden, was het plezier van samen lezen.

En dat is ook waar VoorleesExpress voor staat! Het maakt niet uit wie je bent of wat je doet, als (taal) vrijwilliger kun je zo’n ontzettend groot verschil maken.

Bij beide kinderen zag ik aan het eind van de sessie een grote smile in hun gezicht, dat is toch uiteindelijk waar het allemaal om draait? Het belang van voorlezen wordt vaak onderschat, terwijl het zoveel voordelen bevat. Naast het feit dat het de taal verbetert, bouw je door middel van voorlezen ook een band op met het kind. Het kind leert om zijn of haar fantasie te gebruiken en kan even ontsnappen aan de realiteit. Eigenlijk zou elk kind élke dag voorgelezen moeten worden! 

vrijwilliger, wat voor jou?

Heb je hart voor de bibliotheek en lijkt het je leuk om in het bibliotheekwezen aan de slag te gaan? Laat het ons weten! Wij zijn namelijk altijd op zoek naar enthousiaste medewerkers die ons team willen versterken in diverse vrijwilligersfuncties binnen de bibliotheek.

Meer weten over of onderdeel worden van deze poule fantastische mensen!?

 Bekijk onze vrijwilligersfuncties

     BLOG: Vrijwilliger in beeld     

E-mail ons voor meer informatie

Top