• 12 sep 2022
Vrijwilliger in beeld - Henk van Bijnen

Vrijwilliger in beeld - Henk van Bijnen

  • 12 sep 2022
Mijn vrijwilligerswerk is afwisselend, waardevol en kennis vergrotend.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Mijn naam is Henk van Bijnen, 66 jaar oud.  Na mijn vroeg pensionering per 1 januari 2022 ontstond er bij mij als mensenmens, de behoefte om vrijwilligerswerk te verrichten, om op die wijze toch nog iets maatschappelijks bij te blijven dragen, na mijn loopbaan als P&O adviseur (30 jaar), en jobcoach (11,5 jaar).

Ik ben sinds juni 2022 werkzaam als taalvrijwilliger bij SCHUNCK in Heerlen, en ik doe dat in de vorm van één op één begeleiding. Dat bevalt mij goed.  De klik met mijn kandidaten ervaar ik als heel prettig. Het leveren van maatwerk vind ik heel afwisselend. Ik ervaar het als prettig dat kandidaten goed gemotiveerd zijn, en zelf taalzaken (leren) oppakken in hun eigen tempo en aanpak. Ik vind het waardevol om anderen te ondersteunen, bij het eigen maken van de Nederlandse taal, waardoor mensen maatschappelijk meer mogelijkheden kunnen krijgen, zowel op privévlak, als op het gebied van werk. Binnenkort ga ik wellicht starten bij het voorleesproject in Heerlen Noord. Dat houdt in dat ik bij een gezin wekelijks gedurende 20 weken de kinderen ga voorlezen, waarbij de doelstelling is dat na 20 weken de ouders deze rol van het voorlezen overnemen.

Het maatwerk dat mij zo aanspreekt kan vanuit allerlei actuele situaties ontstaan. Een mooie situatie is het bijvoorbeeld wanneer een kandidaat zo gemotiveerd is en zichzelf uitdagende doelen stelt. Bijvoorbeeld wanneer hij of zij het rijbewijs wil halen. Dat heb je echt een duidelijke koers om naartoe te werken. Verder is het bijzonder om te ervaren dat de wereld soms heel klein is, en het netwerk rond een kandidaat bekend is vanuit het verleden, hetgeen motiverend werkt in het vervolg van het taaltraject.

Ik merk zelf bij SCHUNCK als taalvrijwilliger dat je zelf veel ruimte krijgt  om invulling te geven aan de taalvraag van een kandidaat.  Ik kan ten allen tijde qua proces en inhoud terugvallen op de SCHUNCK-collega’s, wat ik zeer prettig vind. Ik ervaar binnen SCHUNCK transparantie en korte lijnen. Ook wordt er geïnvesteerd in vrijwilligers middels workshops en scholing ten behoeve van kennisvergroting en ervaring  van vrijwilligers, hetgeen ik positief vind.

Ik vond het ook prettig om deel te nemen aan een workshop over diverse culturen, om op die wijze andere mensen van SCHUNCK en andere vrijwilligers te leren kennen. Je kunt immers altijd van elkaar dingen leren qua aanpak. Het is als vrijwilliger belangrijk dat je optimaal plezier ervaart in het ondersteunen van je kandidaten. Op deze wijze voeg je in deze tijd toch iets toe aan andermans leven.


vrijwilliger, wat voor jou?

Heb je hart voor de bibliotheek en lijkt het je leuk om in het bibliotheekwezen aan de slag te gaan? Laat het ons weten! Wij zijn namelijk altijd op zoek naar enthousiaste medewerkers die ons team willen versterken in diverse vrijwilligersfuncties binnen de bibliotheek.

Meer weten over of onderdeel worden van deze poule fantastische mensen!?

 Bekijk onze vrijwilligersfuncties

     BLOG: Vrijwilliger in beeld     

E-mail ons voor meer informatie

Top