• 26 apr 2022
Vrijwilliger in beeld - Gerard Scheffer

Vrijwilliger in beeld - Gerard Scheffer

  • 26 apr 2022
Ik doe niets liever dan kids enthousiast maken voor boeken. Het geeft mij enorm veel plezier als ik daarin slaag.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Mijn naam is Gerard Scheffer, 63 jaar oud. Ik ben geboren en getogen in Amsterdam en in kwam december 2010 naar Limburg om hier nooit meer weg te gaan. Vrijwillig en tevreden alleenstaand, woon ik met mijn katertje Beertje in een leuk huis in Heerlen-Zuid. In mijn tuin ben ik graag met bij- en vlindervriendelijke planten bezig. In mijn arbeidzame leven was ik onder meer technicus van printer- en kopieerapparatuur en de laatste jaren was ik werkzaam als projectleider ICT voor een softwarebedrijf in Amersfoort. Last maar zeker not least ben ik de trotse vader van drie kinderen uit een eerder huwelijk, een drieling van inmiddels 27 jaar oud die weliswaar in “Holland” wonen maar met wie ik een geweldig contact heb.  

Toen ik in 2012 na een aantal ingrijpende operaties, fysiek werd afgekeurd, hield ik mij bezig met (veel) lezen en (iets minder veel) schrijven. Inmiddels heb ik één boekje mogen publiceren over mijn ervaringen en avonturen als vrijwilliger op de dierenambulance in Haarlemmermeer (wat tot mijn grote trots ook in onze bibliotheek is opgenomen). Nu heb ik nog een drietal boeken onderhanden, een bundel verhalen en gedichten, een ghoststory dat zich in Schotland afspeelt en een fictief-historische thriller. Daarnaast ben ik mantelzorger voor mijn 95-jarige moeder die destijds met mij naar Limburg is meegekomen en in een aanleunwoning in Kerkrade woont.  

Helemaal genoeg was dat niet om mijn tijd te spenderen. Boekenliefhebber die ik ben, heb ik mij in januari 2020 aangemeld als vrijwilliger/gastheer bij SCHUNCK. Je vind mij op de de vrijdagmiddagen in de bibliotheek Heerlerbaan, de wijk waar ik ook woon. Het werk geeft mij enorm veel plezier en voldoening. Het contact met onze klanten vind ik leukste, of het nu de oudsten zijn of de jongsten onder hen. Ikzelf werd al vanaf mijn jeugd veelvuldig tot lezen aangezet door zowel mijn ouders als mijn onderwijzer op de basisschool. Als fanatiek lezer doe ik niets liever dan kids enthousiast maken voor boeken. Het geeft mij enorm veel plezier als ik daarin slaag. Die omgang met kinderen en het proberen om hen meer aan het lezen te krijgen, geeft mij dan ook heel veel voldoening.

Ik denk dat de bibliotheek, naast ouders en leerkrachten, een belangrijke rol kan en moet spelen in de ontwikkeling van kinderen door ze te leren om altijd nieuwsgierig te blijven, hun kennis en blikveld te vergroten en hun fantasie te gebruiken.

Eén van de leukste momenten voor mij op de vrijdagmiddag is dan ook wanneer de boekenclub bij elkaar komt en ik kinderen in een hoekje of aan de tafel zie zitten lezen, volkomen verdiept in hun boek in plaats van in hun telefoon… 

Het belangrijkste dat ik heb geleerd, zowel op de dierenambulance als in de bibliotheek, is dat vrijwilligerswerk weliswaar geen financiële beloning kent, maar dat de voldoening die je hebt dat ruimschoots goed maakt. Het geeft je de gelegenheid om, wanneer je op een zeker moment in je leven niet (meer) in staat bent om te werken, toch heel veel te kunnen betekenen voor anderen. Of dat nu volwassenen, kinderen of dieren zijn. 


vrijwilliger, wat voor jou?

Heb je hart voor de bibliotheek en lijkt het je leuk om in het bibliotheekwezen aan de slag te gaan? Laat het ons weten! Wij zijn namelijk altijd op zoek naar enthousiaste medewerkers die ons team willen versterken in diverse vrijwilligersfuncties binnen de bibliotheek.

Meer weten over of onderdeel worden van deze poule fantastische mensen!?

 Bekijk onze vrijwilligersfuncties

     BLOG: Vrijwilliger in beeld     

E-mail ons voor meer informatie

Top