• 28 jan 2022
Vrijwilliger in beeld - Esmee Nelissen

Vrijwilliger in beeld - Esmee Nelissen

  • 28 jan 2022
Sinds ik aan het begin van dit schooljaar in contact ben gekomen met de VoorleesExpress, mag ik wekelijks voorlezen bij een gezin dat zich hiervoor heeft aangemeld.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Ik ben Esmee en ik lees voor bij De Voorleesexpress via SCHUNCK. Ik ben 23 jaar en zit in mijn eerste jaar van de opleiding Logopedie bij Hogeschool Zuyd in Heerlen. In het kader van deze opleiding nemen alle studenten deel aan De Voorleesexpress voor een studiepunt.  

Iedere woensdag ga ik bij mijn gezin voorlezen om Ilyas (7 jaar) te helpen met het uitbreiden van zijn woordenschat. Het is altijd heel leuk! Eerst drinken we een kopje thee en bespreken we kort hoe Ilyas zijn schooldag was. Aya (9 jaar), zijn zusje, doet ook altijd gezellig mee. Dan bekijken we het boek wat we die week gaan lezen en de activiteit die we daarna gaan doen. Vervolgens gaan we lekker met zijn allen op de bank zitten zodat iedereen het boek goed kan zien. Met het voorlezen wisselen we af. Sommige dagen wilt Aya ook een paar pagina’s voorlezen en Mama waagt ook al eens een poging. Ilyas is gelukkig altijd enthousiast en stelt veel vragen of raadt uit zichzelf al wat er op de volgende bladzijde gaat gebeuren. Ik ben hier enorm blij om, omdat een van de doelen van De Voorleesexpress is dat het voorlezen een leuke activiteit wordt die je met het hele gezin kunt doen.  

De activiteiten die we na het lezen doen wissel ik graag af zodat Ilyas en Aya altijd wat anders te doen hebben. De eerst week hebben we bijvoorbeeld een blaadje over onszelf ingevuld, zodat we elkaar beter konden leren kennen. Andere weken hebben we een raket geknutseld of kwartet gespeeld, en tijdens de meest recente sessie hebben we fruitspiesjes gemaakt! Dit was om aan te sluiten bij het boek “Ratatouille” wat vooral over koken gaat. Ik had een receptje geschreven wat ze konden volgen en voor allebei een schort en een koksmuts geknutseld.  

Elke week ga ik weer graag naar hun toe. Het is hartstikke gezellig en ik geniet er oprecht van dat Ilyas (en Aya ook) er zo veel plezier aan hebben.

Het is fijn om te weten dat ik een kind kan helpen met zijn interesse in lezen, want dat is zo ontzettend belangrijk voor de rest van zijn leven. Ik ben dankbaar dat De Voorleesexpress en mijn voorleesgezin op mijn pad zijn gekomen en ik hoop dat alle andere vrijwilligers dat ook mogen ervaren!  

vrijwilliger, wat voor jou?

Heb je hart voor de bibliotheek en lijkt het je leuk om in het bibliotheekwezen aan de slag te gaan? Laat het ons weten! Wij zijn namelijk altijd op zoek naar enthousiaste medewerkers die ons team willen versterken in diverse vrijwilligersfuncties binnen de bibliotheek.

Meer weten over of onderdeel worden van deze poule fantastische mensen!?

 Bekijk onze vrijwilligersfuncties

     BLOG: Vrijwilliger in beeld     

E-mail ons voor meer informatie

Top