• 18 jul 2023
Vier de zomer bij SCHUNCK
Luca Smeets, programmeur SCHUNCK Bibliotheek, leest voor

Vier de zomer bij SCHUNCK

  • 18 jul 2023
Bij SCHUNCK kun je deze zomer, zoals elk jaar, terecht voor de allerleukste activiteiten. Dankzij het goed gevulde zomerprogramma hoeft niemand zich te vervelen.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Spellen doen, lezen, Kloemele* en kijken: de komende weken barst SCHUNCK uit zijn voegen wat betreft leuke, gezinsgerichte activiteiten. “In de zomervakantie zijn kinderen voor een lange periode vrij van school, en lang niet iedereen gaat op vakantie. We vinden het belangrijk dat kinderen hun leeskilometers blijven maken, maar ook dat mensen elkaar kunnen blijven ontmoeten. Daar hebben wij dus een mooi zomerprogramma voor samengesteld”, vertelt Luca Smeets, programmamaker bij SCHUNCK.

Niks hoeft

De bieb is meer dan alleen haar boeken, vertelt Luca. “Het is een ontmoetingsplek, een plek waar je samen de kracht van taal kunt beleven. Al onze activiteiten zijn immers altijd omringd door taal en door verhalen, in welke vorm dan ook. Ouderbetrokkenheid vinden we daarbij belangrijk. Wat we ook organiseren, het is altijd gezinsgericht. We zien daarbij ook dat de ouders het ook leuk vinden om elkaar te treffen en een praatje maken. Het is een win-win.”

Magische verrassing

Het programma bestaat deze zomer uit activiteiten als (speciale edities van) Kloemele*, theatervoorstellingen en een voorleeswandeling. “Sommige activiteiten doen we voor het eerst, zoals de XXL-spellenmiddag, en sommige worden wegens succes herhaald. Denk hierbij aan de fotografieworkshops (pinholefotografie en monoprints maken), en de voorleeswandeling. Deze vond eerder dit jaar ook plaats, in januari, en dat was een enorme hit. Waar we toen langsgingen bij verschillende ondernemers in het centrum van Heerlen, gaan we nu de vijf pleintjes af met onze verhalen. We eindigen op de Morenhoek, waar we nog een magische verrassing hebben als afsluiting”, zegt Luca.

Naar buiten

De voorleeswandeling is een goed voorbeeld van het samenwerken met partners in de stad, en het naar buiten treden. Niet alles hoeft immers ín de bieb plaats te vinden. “Nee, juist niet. We kunnen niet verwachten dat iedereen de bibliotheek zomaar weet te vinden. Bovendien zijn we zo meer zichtbaar in de stad, en spreken we hopelijk meer mensen aan”, vertelt Luca. Het is voor SCHUNCK daarnaast belangrijk om activiteiten over verschillende vestigingen te verdelen – SCHUNCK is immers meer dan het Glaspaleis. “We gaan voor de tweede keer dit jaar Kloemele* met Annie (M.G. Schmidt). De eerste editie was in het Glaspaleis, maar de zomeredities zijn nu dus ook in de overige vestigingen. We gaan zelf een verhaal maken á la Annie, en ons dan sowieso lekker vies maken. Want ook dat is Kloemele*.”

Reguliere programmering

De zomerprogrammering is niet alleen gericht op de bieb. Zoals het SCHUNCK betaamt is het ook nu een kruisbestuiving tussen bieb, museum en muziek & dans. Luca wil benadrukken dat de reguliere programmering deels ook gewoon doorloopt. Zo kan ook nu de museumtas worden gebruikt door kinderen in het museum; deze is gratis op te vragen bij de balie. In de tas zit een pakketje met allerlei vragen en opdrachten die horen bij de tentoonstelling van Bertien van Manen. Ook zijn de voorleeshalfuurtjes er gewoon tijdens de zomervakantie. Maar – geheel in de stijl van de zomervakantie – dan wel lekker buiten, in de Stadstuin op de Promenade.

Er is dus genoeg te doen deze zomer bij SCHUNCK. Ook niet onbelangrijk: alle activiteiten zijn gratis. Het enige wat je hoeft te doen is je aan te melden. Kijk op https://www.schunck.nl/dagje-uit voor een overzicht van alle activiteiten.

Document acties

Top