• 07 dec 2021
SCHUNCK Project: Vista Leest! in de 'Lees Lezer Leest'

SCHUNCK Project: Vista Leest! in de 'Lees Lezer Leest'

  • 07 dec 2021
Hoe lees-onderwijs op het mbo in één klap twee generaties bereikt.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Deze maand verschijnt de 3e editie van Lees Lezer Leest. Met daarin aandacht voor het 'VISTA Leest!' project van SCHUNCK en VISTA college.

De wereld waarin kinderen opgroeien is veranderd. En blijft veranderen. Lezen in de 21e eeuw gaat om meer dan alleen de woorden op papier. Het gaat ook om de context waarin je die woorden leest. Dat vraagt om goede lezers, betere lezers, maar eigenlijk om de beste lezers. Lezers maak je samen en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen! Het lijkt misschien wel een vreemde eend in de bijt: een verhaal over lezen op het mbo in een magazine over leesbevordering voor het jonge kind. Maar de drie dames die 'VISTA Leest!' ondersteunen, ontkennen dat stellig. Esther:

“Wie zelf niet leest, zal de passie voor lezen ook niet overbrengen. En op onze scholen worden onder meer de pedagogisch medewerkers en onderwijsassistenten van de toekomst opgeleid!”

En dát er weinig gelezen wordt door studenten van het VISTA college, bleek wel uit de eerste 'VISTA Leest!'-voorlichting. “De eerste vraag die ik altijd stel in een klas is: wie leest er? Dan gaan er van de twintig leerlingen gemiddeld slechts twee vingers de lucht in”, vertelt Esther. “Ik sprak een keer een leerling die zelf vader was en vertelde dat hij helemaal geen boeken in huis had. Toen dacht ik: als we onze studenten kunnen inspireren en motiveren om meer te lezen, bereiken we indirect twee generaties...

Klik hier voor het volledige artikel.
Lees hier meer over 'Vista Leest!'.

Vista Leest 2.png

Top