• 08 apr 2022
Marieke Lucas Rijneveld - schrijver Boekenweekessay
Foto: Keke Keukelaar

Marieke Lucas Rijneveld - schrijver Boekenweekessay

  • 08 apr 2022
Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld zijn uitgeroepen tot auteurs van de Boekenweek van 2022. Marieke Lucas Rijneveld schrijft het Boekenweekessay bij het thema 'Eerste liefde' en Ilja Leonard Pfeijffer zal het Boekenweekgeschenk voor zijn rekening nemen.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Marieke Lucas Rijneveld (1991) groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant en woont tegenwoordig in Utrecht. Hij debuteerde in 2015 met de dichtbundel Kalfsvlies, die ook werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs. In januari 2019 verscheen zijn tweede dichtbundel Fantoommerrie. Deze bundel won de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2020 en stond op de shortlist van de Herman de Coninckprijs voor poëzie 2020.

Zijn debuutroman De avond is ongemak verscheen in 2018 en stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2019 en werd bekroond met de ANV Debutantenprijs. De vertaalrechten van De avond is ongemak zijn verkocht aan 38 landen en de Engelse vertaling, The Discomfort of Evening, werd bekroond met de International Booker Prize 2020. Hiermee was hij de eerste Nederlandse winnaar van deze prestigieuze prijs. In november 2020 verscheen zijn alom geprezen tweede roman Mijn lieve gunsteling, waarvan de vertaalrechten tot nu toe aan 14 landen werden verkocht.

'Toen ik werd gevraagd voor het Boekenweekessay, maakte ik een vreugdedansje om mijn schrijftafel. Wat een heerlijkheid en wat een enorme eer om dit te mogen doen!

En wat een feest om dit avontuur aan te mogen gaan samen met mijn zeer gewaardeerde collega Ilja Leonard Pfeijffer.

Bij het horen van het thema "Eerste liefde", wist ik meteen waar ik het essay aan wilde wijden. Ik wil de liefde vieren, in al haar facetten, in al haar verschijningen!'

Over het boekenweekessay: Het warmtefront

Basisschool De Regenboog in Nieuwendijk is aan vervanging toe en moet gesloopt worden. Maar omdat er zich in het leegstaande pand een kolonie zeldzame vleermuizen heeft gevestigd, kan de sloop geen doorgang vinden. Marieke Lucas Rijneveld bezoekt de school om er afscheid te nemen en herinneringen op te halen.

De dierbaarste herinneringen aan het veilige 'warmtefort' gaan uit naar zijn 'eerste liefde', juf Christa uit groep 1. De geur van puntenslijpsel, magnesium in het gymlokaal, de schoolplaten van M.A. Koekkoek, ze roepen een beeld op van een gelukzalige schooltijd en grote liefde voor de juffen en meesters en hun belangrijke taak in het leven van iedereen.

In Het warmtefort neemt Marieke Lucas Rijneveld de lezer via hartverwarmende herinneringen mee naar de gelukzalige tijd van de basisschool waarin een belangrijke rol voor de juffen en meesters is weggelegd.

Marieke-Lucas-Rijneveld-Het-warmtefort-HR-VPR.jpg

Ontmoet deze schrijver tijdens de boekenweek

Marieke Lucas Rijneveld bezoekt SCHUNCK Bibliotheek Glaspaleis. Het bezoek in de boekenweek werd verplaatst. We maken spoedig een nieuwe datum bekend. We duiken dan verder de liefde in. Rijneveld zal worden geïnterviewd door journalist en columnist Jules Roosenboom. Boekhandel Van der Velden van Dam verzorgt de boekverkoop.

De 87ste Boekenweek is een ode aan de eerste liefde. Een eerste liefde overspoelt je met gevoelens en verlangens die je eerder nog niet kende. Een nieuwe wereld vol behoeften, driften en onzekerheden openbaart zich. Om woorden te geven aan dat warme gevoel, aan die verwarring en heimwee, wenden we ons telkens weer tot de dichters en de schrijvers. Bekijk het SCHUNCK programma via Programma Boekenweek 2022.

Facebook_banner_Boekenweek 2022_1200X628_V4.jpg

Top