• 11 jan 2023
interview/ De bieb voor jonge kinderen

interview/ De bieb voor jonge kinderen

  • 11 jan 2023
Alexandra en haar man Bart wonen in hartje Heerlen, praktisch om de hoek van het Glaspaleis. Handig, zo hoeven ze voor hun wekelijkse bezoekjes aan de bieb niet ver te lopen.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Alexandra had altijd al het voornemen dat áls ze ooit kinderen kreeg, ze met hen vroeg zou gaan beginnen met lezen. In haar jeugd werd er gelezen als verplichting, zowel thuis als op de basisschool. Ze ervaarde het als een ‘moetje’; niet leuk dus. 

Dat moest anders kunnen, besloot ze. Toen vier jaar geleden haar zoontje Ziggy werd geboren, wachtte ze niet lang. Ze ging naar de lokale bibliotheek in het SCHUNCK Glaspaleis, en bekeek het aanbod. Het wekelijkse voorleesmoment trok meteen haar aandacht. “Toen Ziggy drie maanden was ben ik begonnen met de bezoekjes aan de voorleeshalfuurtjes – ik vond het meteen geweldig. En Ziggy ook! Sindsdien komen we er elke week. Annemiek leest er elke week voor, en dat doet ze erg leuk, ze zoekt echt contact met de kinderen. Ze nodigt hen uit om iets te komen voelen, horen of kijken. De kinderen hangen aan haar lippen”, vertelt Alexandra. “Inmiddels is mijn zoon nog enthousiaster dan ik. Tijdens de lockdown wilde hij dan ook echt graag naar ‘kikker’, hij miste het.”

“Tijdens de lockdown wilde hij echt graag naar ‘kikker’, hij miste het voorleeshalfuurtje zó.”

gezin Alexandra Buntinx - Anne Jannes-1628.jpg

Jonge lezers

Inmiddels is het gezin van Alexandra uitgebreid met een tweeling: Harvey en Hayley. Om hun wekelijkse routine niet te hoeven verbreken, gingen de baby’s al toen ze 3,5 week oud waren gewoon mee naar het voorlezen. Alexandra lacht: “Ja, ik denk wel dat de twee de allerjongsten zijn in de groep. Ze vonden het beiden meteen leuk en interessant. Ik had geen idee dat je al zo vroeg kon beginnen met lezen.” Dat het lezen ook voor hen een succes was, bleek uit het eerste woordje van Harvey. “Dat was ‘ijn’, waarmee hij doelt op Nijn. Zijn lievelingsboekje vanaf dag één is ‘Nijntje in de dierentuin’.”

Vriendjes maken

Toen Alexandra net moeder werd, had ze geen vriendinnen met kinderen. Ook dat was voor haar een reden om op zoek te gaan naar dingen om te doen met haar baby. “Kinderen moeten onder elkaar zijn, vind ik. Dat is goed voor hun ontwikkeling; op taalgebied, maar zeker
ook sociaal. Bij het voorlezen zijn er elke week andere kindjes, dat is heel gezellig – ik zie dat er steeds meer mensen de weg naar de bieb
weten te vinden. Ziggy heeft er ook een paar goede vriendjes gemaakt, die hier ook geregeld komen.”

SCHUNCK-fan

Door de drukte en hectiek van het jonge gezin heeft Alexandra helaas zelf geen tijd om te lezen, al zou ze dat wel graag doen. Ze onderneemt wel samen met haar kids genoeg andere dingen op cultureel vlak. “We zijn inmiddels helemaal SCHUNCK-fan. We maken zelf kunst met ‘Kloemele’, we gaan naar het museum – ook iets wat ik nooit van mezelf had gedacht – en we gaan vaak naar het (vertel)theater. Voor de kinderen is een bezoekje aan SCHUNCK ook helemaal ingeburgerd. We gaan sowieso op woensdag, maar ik hoor ook vaak als we even door de stad lopen: ‘Gaan we even naar de bieb mama?’. Dan halen we wat boekjes voor thuis, maken we een kleurplaat of spelen we in de boekenhut. Er is genoeg te doen.” 

“We maken zelf kunst met ‘Kloemele’, we gaan naar het museum en we gaan vaak naar het (vertel)theater.”

Net zoals Alexandra op zoek naar leuke activiteiten voor je kleintjes? Kijk eens naar het programma van de Nationale Voorleesdagen bij SCHUNCK. Bomvol voorleeshalfuurtjes, Pyjamavoorstellingen en een heus Voorleesfeest in de stad!

Top