• 08 mrt 2023
Feminisme op tafel bij SCHUNCK
Bertien van Manen, Sheila, Wakefield, Yorkshire, 1979

Feminisme op tafel bij SCHUNCK

  • 08 mrt 2023
Vandaag 8 maart, is internationale vrouwendag. Een belangrijke dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ongelijkheid in loon, gezondheidszorg, de media en de politiek. Dit thema is zo belangrijk, dat het ook na internationale vrouwendag de volle aandacht verdient. Daarom staat bij SCHUNCK Bibliotheek de maand april in het teken van feminisme.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Documentaire ‘Sisterhood’ + nagesprek
5 april, 19:30 uur / gratis, na aanmelding

Sisterhood is een documentaire over hoe het is om vrouw te zijn en de dagelijkse confrontaties die daarbij komen kijken. Filmmaker Sophie Dros (King of the Cruise, Genderbende) praat in de film met vier uitgesproken, eigentijdse vrouwen en een groep jonge meiden. Samen bespreken zij hoe het is om nu een Nederlandse vrouw te zijn. De film werd geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie 2021 van het Nederlands Film Festival.
Aansluitend houden we een nagesprek met Aangenaam Collective, een Limburgs feministisch collectief, over hoe het is om vrouw te zijn anno 2023.

SISTERHOOD_SophieDros_HALAL_poster_final-390x544.jpg Aangenaam+team.png

Lezing: vrouwenbeweging in Parkstad, toen en nu
13 april, 19:30 uur / gratis, na aanmelding

Voorzitter van de Stichting Vrouwen Heerlen Parkstad, Miriam van der Mee, geeft een lezing over de ontwikkelingen in de regio op het gebied van vrouwenemancipatie toen en nu. Ze gaat in op de thema’s die speelden in de eerste en tweede feministische golf en werpt een blik op de thema’s die vandaag de dag spelen. Aansluitend vertelt Jikky Dinçelek over de zoektocht van de Stichting naar de zichtbaarheid van vrouwen: rolmodellen in de kunst, de politiek, de wetenschap, kinderboeken en naar de vrouw op straat.

https___static.limburger.nl_Assets_Images_Upload_2020_03_02_c3773dba-5c66-11ea-b3a2-15f4428f578c_web_scale_0.1865461_0.1865461__.jpg IVD profielfoto (1).png

Lezing: the Female Gaze in populaire cultuur
(plus mogelijkheid museumbezoek)

30 april, 13:30 uur / € 5,- excl. museumtoegang

De male gaze, oftewel de mannelijke blik is nog vaak de norm in de kunst en populaire cultuur. In deze lezing wordt ingegaan op de female gaze, oftwel het vrouwelijke perspectief. Wat is het precies? Waarom is het zo belangrijk? En hoe uit zich dit in kunst en populaire cultuur? Professor Linda Duits (sociaalwetenschapper) werpt een blik op (het gebrek aan) de female gaze in kunst en populaire cultuur. Ze koppelt haar lezing aan de werken van fotografe Bertien van Manen, wiens werk vanaf 18 april in SCHUNCK museum wordt getoond in de expositie Gluckauf. Kenmerkend voor Van Manens fotografie is dat deze onderlinge verbindingen tussen mensen toont en ruimte geeft aan het perspectief van vrouwen.

Linda Duits 2 (c) DoNotSayCheese.jpg

Uur van de Buurt april
Bibliotheek Heerlerheide: dinsdag 4 april, 10:30 - 12:00 uur
Bibliotheek Hoensbroek: dinsdag 11 april, 10:30 - 12:00 uur
Bibliotheek Glaspaleis: donderdag 20 april, 10:30 - 12:00 uur

Alle drie de edities van Uur van de Buurt staan in het teken van het feminisme. Samen met Stichting Vrouwen Heerlen Parkstad spreken we over de zaken waar zij zich hard voor maken.

Bekijk de totale programmering > 

Top