• 27 jan 2023
Daar waar de rivierkreeften zingen is het meest uitgeleende boek van 2022

Daar waar de rivierkreeften zingen is het meest uitgeleende boek van 2022

  • 27 jan 2023
Benieuwd welke boeken, luisterboeken en e-books er in 2022 het meest werden geleend bij de bieb? Bekijk de toppers hier.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

Er zijn 51 miljoen fysieke boeken uitgeleend aan leden van de openbare bibliotheek, 34% meer dan in 2021. Door een toename van het aantal fysieke uitleningen daalt het aandeel e-boekuitleningen op het totaal. Het aandeel e-boekuitleningen ten opzichte van papieren uitleningen is 10%. In 2021 bedroeg dit aandeel 13%. De uitleningen van digitale luisterboeken zijn met 9,5% gegroeid naar 2,1 uitleningen in 2022.

Lees meer over de enorme stijging in uitgeleende luisterboeken > 

de top 100 meest uitgeleende boeken 

  • Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens, vertaald door Mariëtte van Gelder (The House of Books), is met 29.000 uitleningen het meest uitgeleende boek van 2022.
  • De zeven zussen. De zevende zus van Lucinda Riley, vertaald door Erica Disco (Xander Uitgevers), staat op de 2de plek.
  • Vogeleiland van Marion Pauw (The House of Books) staat op de 3de plek en is daarmee het meest uitgeleende oorspronkelijk Nederlandstalige boek. 
  • Het leven van een loser. Wegwezen van Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor (De Fontein Jeugd), is het meest uitgeleende kinderboek van 2022 en staat op de 4 de plek.

Bekijk de volledige top 100 meest uitgeleende boeken hier > 

In de CPNB Top 100 meest uitgeleende boeken staan 54 boeken voor volwassenen waarvan er 29 boeken vallen onder fictie, 21 boeken onder het genre spannende boeken en 4 zijn non-fictietitels. De meest voorkomende auteur van boeken voor volwassenen is Lucinda Riley, met vijftien boeken in de lijst. Er staan 46 kinderboeken in de CPNB Top 100 meest uitgeleende boeken, dat zijn er zeven meer dan vorig jaar. Ook dit jaar zijn dat veelal kinderboekenseries zoals Het leven van een loser, De waanzinnige boomhut en Dagboek van een muts. Het leven van een loser-auteur Jeff Kinney is net als vorig jaar de meest voorkomende auteur in de Top 100, met maar liefst zestien boeken.

CPNB-directeur Eveline Aendekerk gaf donderdagmiddag 26 januari een toelichting op de markt- en uitleencijfers. Aendekerk benadrukt: 

"De populariteit van boeken lijkt in 2022 duidelijk te bestendigen en dat is een mooie opsteker voor het leesklimaat in ons land, zeker ook omdat we zien dat dit in landen om ons heen niet het geval is. Ook weten lezers de weg naar de fysieke boekhandel en bibliotheek na alle ‘coronasluitingen’ weer te vinden. Maar we hebben als collectieve boekenvak ook een grote zorg: er zijn minder Nederlandstalige boeken verkocht. Eén op de vijf verkochte boeken is inmiddels niet in het Nederlands uitgegeven. Dat is voor de gehele keten van Nederlandse makers een zorgelijke ontwikkeling. Laten we het Nederlandse boek koesteren en het cultureel literaire klimaat in Nederland beschermen.’"

Bron: CPNB

Top