Cursus literaire film

Cursus literaire film

Ontdek en bespreek de sterke en zwakke punten van de verfilming van boeken.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

In de populaire cursus ‘Literaire film’ staan de meest geslaagde combinaties van literatuur en film centraal.

In tien cursusmomenten bediscussiëren we de sterke en zwakke punten van boek en verfilming en de achtergronden van schrijvers, regisseurs en hoofdthema’s. Hierbij zal verwezen worden naar soortgelijke boeken, films of andere kunstdisciplines.

De boeken worden tijdens de bijeenkomsten besproken. Het is fijn als deze thuis gelezen zijn. De films worden gezamenlijk bekeken.

 

Blok 1: Apeirogon

6 oktober

Cursus Literaire film Apeirogon
Boek: Apeirogon – Colum McCann

13 oktober
Film: Paradise Now (Hany Abu-Assad, NL, 2005)

De Palestijn Bassam Aramin en de Israëliër Rami Elhanan zijn allebei vader van een dochter en allebei worden ze geconfronteerd met het ergste dat een ouder kan overkomen: het verlies van een kind, door oorlogsgeweld. Colum McCann vertelt in Apeirogon de onthutsende, waargebeurde verhalen van Aramin en Elhanan, de een aan de ene, de ander aan de andere kant van het Palestijns-Israëlische conflict. McCann neemt geen stelling, maar belicht hun geschiedenissen van alle zijden en geeft zo inzicht in hun mysterieuze wereld en tegelijkertijd brute realiteit.

Blok 2: Het verborgen leven van Eurídice Gusmão

20 oktober


Boek: Het verborgen leven van Eurídice Gusmão – Martha Batalha

3 november
Film: A Vida Invisível de Eurídice Gusmão (Karim Aïnouz, Br/BRD, 2019)

In de kosmopolitische stad Rio de Janeiro van de jaren 40 van de vorige eeuw leven de zussen Eurídice en Guida. Ze lijden onder de kleinburgerlijkheid van ouders en echtgenoten. Als haar zus Guida ongehuwd zwanger raakt en door hun vader verstoten wordt, probeert de vindingrijke en slimme Eurídice ondanks alle hindernissen een eigen bestaan op te bouwen. Eurídice laat het gemis van haar zus niet los en ze besluit haar te gaan zoeken. Met een geweldige mengeling van liefde en spot beschrijft Batalha het leven van de kordate zussen en de mensen die hen omringen.

 

Blok 3: Paarden Stelen

10 november


Boek: Paarden stelen – Per Petterson, 2003

17 november
Film: Out Stealing Horses (Hans Petter Moland, Nw  2019)

De 67-jarige Trond trekt zich terug in een huisje aan een meer in het oosten van Noorwegen. Na de dood van zijn vrouw heeft hij zijn bedrijf en zijn huis verkocht. Nu woont hij alleen met zijn bastaardhond. Hij brengt de tijd door met praktisch werk: reparaties, voorbereidingen voor de winter. Een ontmoeting met een leeftijdgenoot maakt herinneringen los aan de zomer van 1948, toen Trond een jongen van vijftien was en de vakantie samen met zijn vader doorbracht. Het was een zomer vol hooi, warmte, regen en mannen die hard hun best deden om het werk af te krijgen. Een perfecte zomer, totdat Trond voor het eerst in zijn leven de dood tegenkwam. 

 

Blok 4: Max Havelaar

24 november

Cursus Literaire film Max Havelaar
Boek: Max Havelaar – Mutatuli

1 december – Let op, aangepaste tijden, 14.00 – 18.00  uur in het Auditorium (5e verdieping)
Film: Max Havelaar (Fons Rademakers, NL, 1976)

Het lijvige boek Max Havelaar van Multatuli, het pseudoniem van Eduard Douwes Dekker, is één grote aanklacht. Als ambtenaar in Nederlands-Indië zag hij hoe Nederlanders de inheemse bevolking uitbuitten. Zijn boek werd een bestseller en voedde het verzet tegen het kolonialisme.

 

Blok 5: Actrice

8 december 


Boek:  Actrice – Anne Enright (2020) 

15 december
Film: La Verité –  Hirokazu Kore-eda (2019)

Norah kijkt terug op het bijzondere leven van haar moeder, de beroemde Ierse actrice Katherine O’Dell. Als jong meisje ziet Norah vanuit de coulissen hoe haar moeder de grote ster is in de theaters van Dublin en Londen. Katherines carrière bloedt later langzaam maar zeker dood, en bereikt een dieptepunt wanneer ze een filmproducent aanvalt. Ze wordt vervolgens opgenomen in een kliniek in Dublin. Norah besluit een boek over het leven van haar moeder te schrijven en ontdekt gaandeweg de prijs die haar moeder voor haar roem betaalde, en de weerslag daarvan op haar eigen leven. Actrice is een groots, maar ook triest portret van een jonge vrouwelijke actrice die zowel bejubeld als uitgebuit wordt en daar de rest van haar leven de sporen van zal meedragen. 

Top