Lezing - Tirannenmoord
Detail van de cover van Titannenmoord

Lezing - Tirannenmoord

  • Wat bibliotheek lezing event bevrijdingsdag
  • Wanneer 24 apr 2022, 14:00 - 16:00 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Waar SCHUNCK Glaspaleis
  • Prijs 7,50
  • Tickets
  • Voeg gebeurtenis toe aan agenda iCal
Zo vergaat het steeds tirannen: van de moord op Caesar tot de aanslagen op Hitler.
  • Waar SCHUNCK Glaspaleis

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

De senatoren die Caesar in 44 v C vermoordden, dachten de republikeinse vrijheid te herstellen door de dictator uit de weg te ruimen. De kring van Von Stauffenberg werd door een vergelijkbaar motief gedreven. Tirannicide gold in de oudheid als een daad van burgerzin. Von Stauffenberg zelfs worstelde met de gewetensvraag of moord, op een dictator moreel geoorloofd was. De geslaagde moordaanslag op Caesar bracht niet de verhoopte vrijheid; nieuwe generalissimi vochten om de absolute macht. Wat zou gebeurd zijn als Von Stauffenberg wel geslaagd was? Was de Tweede Wereldoorlog dan snel beëindigd, met besparing van miljoenen mensenlevens? Of zou een rancuneus Duits volk aan een nieuwe dolkstootlegende zijn gaan geloven? ‘Als Hitler had geleefd hadden we de Endsieg wel behaald’.

Tijdens deze lezing, verkent Dr. Anton J.L. Van Hooff, auteur van het boek 'Tirannenmoord', aanslagen op tirannen door de eeuwen heen.

9789401917902-Tirannenmoord-3d-b-454x700.jpg


Uit Tirannenmoord

“Timothy Snyder geeft in 'Over Tirannie. Twintig lessen uit de twintigste eeuw' adviezen voor het bestrijden van despotisme. Het sterkst vertoont Vladimir Poetin, in 2004 door Gerhard Schröder een ‘loepzuivere democraat’ genoemd, de trekken van een zich ontpoppende tiran.* Wetten zijn aangepast om hem een niet door tijd gelimiteerde macht te geven. Hij is zelfs voor het leven onschendbaar verklaard. Haast bij alle kenmerken van een tiran, zoals boven genoemd, kan een vinkje worden gezet. Ik heb wel eens aan een klassiek gevormde Russische collega gevraagd of er dan geen tyrannicida in zijn land opstond. Sic semper tyrannis… (zo moge het tirannen steeds vergaan).“

Dr. Anton J.L. van Hooff

'Iedereen kan zich van vroeger die ene leraar herinneren die zo mooi kon vertellen. Van Hooff is die leraar.' -Trouw

Dr. Anton J.L. van Hooff is deskundige klassieke geschiedenis en was tot 2008 hoofddocent klassieke geschiedenis aan de Universiteit Nijmegen. Op dit moment geeft Van Hooff lezingen en cursussen. Tevens publiceerde hij een tiental boeken, o.a. het succesvolle 'Klassiek' (7de druk) en het recente 'Tirannenmoord, Van Caesar tot Hitler' (zomer 2021).
 
Deze lezing is een samenwerking tussen HOVO Limburg (Hoger Onderwijs voor Ouderen)  en SCHUNCK Bibliotheek.

Tickets

Themamaand vrijheid en democratie

Deze lezing is een onderdeel van de programmering rondom vrijheid en democratie. Bekijk het volledige programma tijdens deze themamaand hier:

Programma themamaand vrijheid en democratie > 

Top