Lezing: The female gaze in kunst en populaire cultuur
Bron: Lindaduits.nl / Photo credit: Do Not Say Cheese.

Lezing: The female gaze in kunst en populaire cultuur

 • Wat lezing bibliotheek feminisme bertien
 • Wanneer 30 apr 2023, 13:30 - 15:00 (Europe/Amsterdam / UTC200)
 • Waar SCHUNCK Glaspaleis
 • Prijs 5,-
 • Tickets
 • Voeg gebeurtenis toe aan agenda iCal
Over het vrouwelijk perspectief. Gekoppeld aan de werken van fotografe Bertien van Manen.
 • Waar SCHUNCK Glaspaleis

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren

De male gaze, oftewel de mannelijke blik is nog vaak de norm in de kunst en populaire cultuur. In deze lezing wordt ingegaan op de female gaze, oftwel het vrouwelijke perspectief. Wat is het precies? Waarom is het zo belangrijk? En hoe uit zich dit in kunst en populaire cultuur? Professor Linda Duits (sociaalwetenschapper) werpt een blik op (het gebrek aan) de female gaze in kunst en populaire cultuur. Ze koppelt haar lezing aan de werken van fotografe Bertien van Manen, wiens werk vanaf 18 april in SCHUNCK museum wordt getoond in de expositie Gluckauf. Kenmerkend voor Van Manens fotografie is dat deze onderlinge verbindingen tussen mensen toont en ruimte geeft aan het perspectief van vrouwen.

Bertien van Manen, Sheila, Wakefield, Yorkshire, 1979.jpg

Bertien van Manen: Sheila, Wakefield, Yorkshire, 1979. 

Over Linda Duits

Linda Duits (Zeist, 1976) is sociaalwetenschapper gespecialiseerd in populaire cultuur. Dit betekent dat zij geïnteresseerd is in het samenspel tussen media, betekenis en identiteit. Linda studeerde Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, met politieke theorie en politiek gedrag als hoofdonderwerpen. Ze behaalde haar doctoraat aam de gerenommeerde Amsterdam School of Communications Research (ASCoR). Vervolgens werkte zij als Universitair Docent kwalitatieve onderzoeksmethoden aan de Universiteit van Amsterdam. In 2010 besloot zich te richten op het verspreiden van academische kennis en begon ze haar bedrijf Diep Onderzoek, een kennisbureau over populaire cultuur. Ze onderzoekt de betekenis van media in het alledaagse leven en deelt deze inzichten via publicaties en lezingen. Linda verschijnt veelvuldig in de media als deskundige om ontwikkelingen in mediacultuur te duiden. Linda geeft freelance onderwijs aan verschillende instellingen, op dit moment bij Media & Cultuur aan de UvA.

Praktische informatie:

 • Datum: 30 april
 • Tijd: 13:30 - 15:00 (museum is geopend tot 17:00 uur)
 • Locatie: SCHUNCK Auditorium
 • Entree: € 5,- exclusief museumtoegang

April: SCHUNCK programmeert in het teken van feminisme

Op 8 maart was het internationale vrouwendag. Een belangrijke dag waarop er aandacht wordt gevraagd voor de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Want die is er nog steeds. Ongelijkheid in loon, gezondheidszorg, de media en de politiek. Dit thema is zo belangrijk, dat het ook na internationale vrouwendag de volle aandacht verdient. Daarom staat bij SCHUNCK de maand april in het teken van feminisme.

Bekijk het programma > 

Top