Documentaire en nagesprek: Terug naar mijn shtetl Delatyn (Willy Lindwer)

Documentaire en nagesprek: Terug naar mijn shtetl Delatyn (Willy Lindwer)

  • Wat bibliotheek muziekendans event bevrijdingsdag maand van de geschiedenis homepage
  • Wanneer 23 okt 2022, 14:00 - 16:00 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Waar SCHUNCK Glaspaleis
  • Prijs 0,-
  • Tickets
  • Voeg gebeurtenis toe aan agenda iCal
Deze middag tonen wij de aangrijpende documentaire uit 1992: ‘Terug naar mijn shtetl Delatyn’. Samen met zijn vader Berl Nuchim en zijn dochter Michal reisde Lindwer naar Galicië (dat nu deels tot Polen en deels tot Oekraïne behoort).
  • Waar SCHUNCK Glaspaleis

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Meer info

Accepteren
  • Documentaire en nagesprek: Terug naar mijn shtetl Delatyn (Willy Lindwer)
  • 2022-10-23T14:00:00+02:00
  • 2022-10-23T16:00:00+02:00
  • Deze middag tonen wij de aangrijpende documentaire uit 1992: ‘Terug naar mijn shtetl Delatyn’. Samen met zijn vader Berl Nuchim en zijn dochter Michal reisde Lindwer naar Galicië (dat nu deels tot Polen en deels tot Oekraïne behoort).

Hij volgde de route die zijn vader zestig jaar eerder had genomen om aan de Nazi’s te ontsnappen en zag hoe het gebied en zijn inwoners waren veranderd. De film bevat uniek materiaal over het vooroorlogse leven in zulke oude Joodse shtetls.

Willy Lindwer (Amsterdam, 1946) is een bekende filmmaker, fotograaf en schrijver. Zijn ouders vluchtten in de jaren ’30 voor het antisemitisme uit Polen en Oekraïne naar Amsterdam. Zij overleefden met Willy’s oudere broer de oorlog door onder te duiken in de Achterhoek. Lindwer maakte veel films over de oorlog, de Holocaust, het Jodendom en Israël. Zijn bekendste film is ongetwijfeld de in 1988 met een Emmy-award onderscheiden ‘De laatste zeven maanden van Anne Frank’.

Terug naar mijn shtetl Delatyn.png

Lindwer schreef over zijn grootouders, hun wereld van herkomst in de verloren Joodse cultuur van Oost-Europa en hun leven in Amsterdam ook het pakkende boek ‘Wolf en Rifka – Kroniek van een Joodse familie’. Dick Gebuys zal de avond en de film inleiden gebruik makend van dit boek.

Na afloop praten we over dit thema na met regisseur Willy Lindwer en Jos Smeets, voorzitter van het platform Wereldburgerschap en winnaar van de Vredesprijs 2021 in Valkenburg. Jos Smeets maakte in 2021 een bedevaart voor de vluchtelingen in de wereld van Mesch naar Den Haag. Daarop blikt hij met vele anderen terug in het boek ‘Wegvluchten – naar een wereld zonder vluchtelingen’.

Maand van de geschiedenis

Deze lezing is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis. Gedurende de hele maand oktober programmeert SCHUNCK Bibliotheek rond dit centrale thema. Bekijk het volledige programma hier

SCHUNCK facebook maand geschiedenis.jpg

Top