- https://www.schunck.nl/nl/bibliotheek/agenda/natascha-van-weezel
- *GEANNULEERD* Interview met: Natascha van Weezel
- 2022-10-19T19:00:00+02:00
- 2022-10-19T21:00:00+02:00
- Wegens omstandigheden is het interview met Natascha van Weezel geannuleerd. Deelnemers worden ook via e-mail geïnformeerd.
Wat betekent het vandaag de dag, om een kind te zijn van ‘de derde generatie’ na de Holocaust?
Natascha van Weezel (1986) is schrijfster, columniste, programmamaker en filmmaker. Zij is de dochter van de bekende (in 2019 overleden) parlementair journalist, radiopresentator en schrijver Max van Weezel en van Annet Bleich, die jarenlang voor de Volkskrant schreef. Natascha is ook de kleindochter van vier Joodse grootouders, die door vlucht en onderduiken de oorlog overleefden.
Over wat het betekent om een kind te zijn van ‘de derde generatie’, schreef zij in 2015 het aangrijpende boek ‘De derde generatie – kleinkinderen van de Holocaust.” Ook op deze avond begint het verhaal bij de haar bewogen familiegeschiedenis. Dit linkt ze aan de actualiteit. Met name aan de manier waarop het extremen op het politieke spectrum steeds meer aan terrein winnen – met felle confrontaties op publiek terrein als gevolg. Dick Gebuys is haar gesprekspartner.
Bekijk hier wat Natascha bij Op1 (NPO1) zei over haar vrijheidscollege in mei 2022:
Bekijk de reacties op het ROC Mondriaan Den Haag op het Vrijheidscollege van Natascha van Weezel:
Over Natascha van Weezel
Natascha van Weezel (1986) debuteerde op 20-jarige leeftijd met het zeer persoonlijke boek: Magere jaren. Na de middelbare school begon ze aan de studie Media&Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Ze kwam er echter al snel achter dat er geen wetenschapper in haar schuilde en verruilde de universiteit voor de Nederlandse Film en Televisie Academie. In 2012 studeerde ze af met de korte film Lost and Found. Twee jaar later maakte ze in samenwerking met Selfmadefilms en KRO-NCRV de documentaire Elke dag 4 mei, over kleinkinderen van Holocaustoverlevenden. In 2015 schreef ze over datzelfde onderwerp het boek De Derde Generatie.
Natascha is tevens werkzaam als freelance journaliste. Ze publiceerde o.a. in De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland, de Volkskrant, Opzij en KNACK. Sinds november 2015 schrijft ze samen met haar vader, Max van Weezel, een wekelijkse column in dagblad Trouw onder de naam Vader Dochter. Haar interesse gaat vooral uit naar onderwerpen als polarisatie, de multiculturele samenleving en het Israël-Palestina conflict. In april 2017 bracht zij haar meest recente boek uit bij Uitgeverij Balans: Thuis bij de vijand. Hierin beschrijft ze haar zoektocht naar de relatie tussen moslims en joden in Nederland.
Haar familiegeschiedenis beïnvloedt haar werk. Veel van haar familie overleefden de Holocaust niet. “Als dit met één minderheid kan gebeuren, dan kan het iedere minderheid overkomen,” leerde Natascha van Weezel van haar opa. Natascha zoekt in haar Vrijheidscollege naar verbinding tussen groepen in de samenleving die denken dat ze elkaars vijand zijn.
Bekijk haar columns en artikelen hier >
Praktische informatie:
Datum: woensdag 19 oktober
Tijdstip: 19:00 - 21:00 uur
Entree: gratis, na reservering
Locatie: SCHUNCK Glaspaleis, +2
Maand van de geschiedenis
Deze lezing is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis. Gedurende de hele maand oktober programmeert SCHUNCK Bibliotheek rond dit centrale thema. Bekijk het volledige programma hier.